A+ A A-

Najodabraniji dan u godini: Hadžije smještene na Arefatu

20 08 2018 02 hadzije arefat

Na visoravni Arefat od ranih jutarnjih sati počele su se okupljati ovogodišnje hadžije iz cijelog svijeta kojih ove godine ima preko 2 miliona, a među njima i 1680 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža. "Hadž je Arefat", kazao je Poslanik a.s. vezano za boravak na ovoj visoravni 09. dana zul-hidždžeta, dana uoči Kurban-bajrama.

Ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine sinoć su se smjestili u klimatiziranim šatorima na Arefatu gdje će ostati tokom današnjeg dana. Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije je organizovano zajedničko predavanje, druženje kao i učenje Kur`ana i ilahija, dok će na kraju boravka na Arefatu biti proučena i zajednička arefatska dova - kazao je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.

Opširnije u video prilogu:

Inače, boravak na visoravni Arefat je centralni i glavni hadžski obred bez kojeg hadž nije ispravan. „Hadž je Arefat“, kaže se u jednom od hadisa Poslanika a.s.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata).

Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 09. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu. Na Brdu Milosti (Džebelu'r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Havva. Muhamed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu. Ta tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika.

Za vjernike koji današnji neće provesti na visoravni Arefat lijepo je da kroz druge ibadete obilježe ovaj najodabraniji dan u godini. Prije svega, lijepo je da oni koji nisu na hadžu poste ovaj dan. Zatim, najbolja dova je dova na dan Arefata. Vjerovjesnik, s.a.v.s., u hadisu koji bilježi Muslim, veli: "Najbolja dova je dova na dan Arefata, a najbolje što sam rekao i što su govorili poslanici prije mene je: ‘La ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ‘ala kulli šej'in kadir.'" (Nema istinskog božanstva osim Allaha Jedinog, On nema sudruga, Njemu pripada vlast i zahvala, On oživljava i usmrćuje i On sve može).

I za kraj, kolika je vrijednost ovog dana najbolje nam ilustruje hadis Poslanika, s.a.v.s., u kojem se kaže: "Nema dana u kojem Allah oslobodi više robova od Vatre, kao što je Dan Arefata. Allah se toga dana približi, a zatim se njima hvali melekima i kaže: ‘Šta žele ovi ljudi?'" (Muslim)

Najnovije informacije o stanju i aktivnostima naših hadžija možete pronaći na  www.hadziumra.ba i Facebook stranici „Hadž i umra BiH“.