Promo banner

A+ A A-

Certifikati za učesnike projekta „Prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma“

  • 0101

Projekt "Prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma kod mladih“ kojega je realizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Kancelarijom specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Sarajevu, završen je svečanom dodjelom certifikata imamima, mualimama koji su uspješno položili edukaciju i stekli znanje.

Svečanosti, koja je upriličena u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu IZ u BiH Razim Čolić, predstavnici diplomatskog kora u BiH, profesori Muhamed Jusić, Salih Turčalo, Medina Mulalić-Mehmedović.

Uz čestitke imamima i mualimama na uspješno realiziranom projektu, reis Kavazović je ukazao na važnost borbe protiv svake vrste radikalizma i ekstremizma u svijetu, navodeći da su sve ekstremističke ideologije isključujuće i zbog zagovaranja samo jedne istine neminovno u sukobu s pluralnošću kao voljom Božijom.

- Kao najbitniji element koji se nama pokazao kao presudan u prevenciji nasilnoga ekstremizam i širenja radikalnih ideologija jeste društvena otpornost. Otud naše insistiranje na očuvanju tradicionalnog, dokazanog i oprobanog obrasca življenja i tumačenja islama – istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Ambasador Wigemark je kazao da se Bosni i Hercegovini i državama regije pokušava pomoći da osiguraju perspektivu, a da se s problemom ekstremizma i radikalizma suočavaju ne samo BiH, države regije, nego Evropa pa i čitav svijet.

O tome se razgovara na svim nivoima vlasti, zato je i podržao aktivnosti Islamske zajednice u BiH koje su usmjerene na iznalaženju modela prevencije radikalizma i ekstremizma.

Mišljenja je da je ono što radi Islamska zajednica zapravo pravi model, jer su u fokusu projekta bili mladi ljudi, ali i njihovi roditelji a do kojih je bilo teško doprijeti.

- Radi se o strateškoj komunikaciji u smislu dosezanja do mnogih mladih ljudi. Mi moramo raditi i ulagati napor ali to mora biti udruženi napor, moramo se svi uključiti - naglasio je Wigemark.

Kroz projekt su realizirana tri seminara za vjeroučitelje, imame i mualime, potom za roditelje i seminar namijenjen mladim ljudima. Izdata su i tri priručnika koji na inovativan način objašnjavaju način kako prepoznati problem kod mladih i što je ono na što roditelji trebaju obratiti pažnju kod djece.

(FENA)