Promo banner

A+ A A-

Održano 6. Međudržavno takmičenje iz vjeronauke

  • 0101

U nedjelju, 1.7.2018. godine u Srednjoj sali Gazi Husrev-begove medrese održano je 6. Međudržavno takmičenje iz vjeronauke.

I ove godine u takmičenju su učestvovali najbolji predstavnici evropskih država u kojima se izučava islamska vjeronauka u okviru redovnog školskog sistema, a to su: Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Takmičenje je otvorio doc. dr. Nezir Halilovic - šef Odjela za vjeronauku u Upravi za nauku i obrazovanje. Poslije toga pristupilo se testiranju učenika individualnim testovima znanja.

Nakon sto je Komisija za pregled testova pregledala testove pristupilo se ekipnom kviz takmičenju.

Na početku kviz takmičenja polaznici obdaništa Amel i Nur su izveli kraći umjetničko-zabavni program koji je naišao na oduševljenje prisutnih. Poslije toga učenici su pred publikom demonstrirali zavidni nivo znanja. U jako tijesnoj konkurenciji sa samo bodom razlike na kraju ekipni pobjednik je bila ekipa Bosne i Hercegovine.

Drugo mjesto je osvojila ekipa Hrvatske, treće mjesto osvojila je ekipa Austrije a četvrto ekipa Srbije.

U individualnom takmičenju postignuti su sljedeći rezultati:

  1. 1. Mirha Čikarić - 99 bodova - BiH
  2. 2. Hana Arslanagić - 97 bodova - Hrvatska
  3. 3. Amila Čandić - 91,75 Austrija.

Na kraju programa nak9n dodjele diploma i nagrada učesnicima takmičenja se obratio Ibrahim Begovio, koji je čestitao na uspjehu svim prisutnim, iskazao da su svi oni pobjednici i zaželio mnogo uspjeha u životu svim prisutnim.

Uprava za obrazovanje i nauku je ove godine svim učesnicima 6. Međudržavnog takmičenja obezbijedila edukativnu ekskurziju u Istanbul u periodu od 2.7. do 8.7.2018. godine.