Promo banner

A+ A A-

Muslimanka je skrušena i ponizna, a istovremeno ponosna i svjesna sebe

Muslimanka je skrušena i ponizna Allahu, a istovremeno ponosna, zrači plemenitošću, dobrotom i empatijom. Kao majka, ima trostruku prednost u odnosu na oca, zaštićena je kao kćerka i zaslužuje ljubav i poštovanje kao supruga. Ovako razgovor o važnosti žene u islamu za Klix.ba počinje Safija Malkić, doktorica teologije, profesorica u Gazi Husrev-begovoj medresi i glavna koordinatorica u Odjelu za brak i porodicu Rijaseta IZ u BiH.

28 05 2018 03 safija malkic intervju

"Žena muslimanka je Allahova robinja koja svojim životom to potvrđuje, izvršava svoje obaveze koje su joj propisane u Kur'anu i hadisu poslanika Muhammeda, obaveze prema Gospodaru, prema sebi i obaveze prema drugim ljudima. Kao vjernica je skrušena i ponizna Allahu, kao individua je svjesna sebe i svojih brojnih uloga kojima na najbolji i najkvalitetniji način želi odgovoriti. Ponosna je što je muslimanka, a islam, ljepota islama zrači iz njenih postupaka, iz njenih riječi, iz njenog odnosa prema drugima, ona plijeni dobrotom, plemenitošću, nesebičnošću i empatijom. Pažnju drugih 'privlači' svojim ponašanjem i djelima, čime zaslužuje i dobija poštovanje drugih", kazala je Malkić.

Kao majka ima trostruku prednost u odnosu na oca

Navodi da islam ženi, kao nježnijem biću, daje veliki značaj, da je štiti kao kćerku i suprugu, a posebno kao majku. Posebno ističe da Kur'an ukida i osuđuje prijašnje običaje i nehumane postupke Arapa prema ženi, ženskom djetetu, ukida praksu robovskog i diskriminirajućeg odnosa prema ženi, koja je bila prodavana, nasljeđivana, zlostavljana, maltretirana, ponižavana i daje joj pravo glasa, slobodu odlučivanja i štiti je od bilo koje vrste diskriminacije ili omalovažavanja.

"Također, obavezuje je da se obrazuje, napreduje, da iskoristi svoje potencijale i tako bude koristan član porodice, zajednice i društva. Islam poklanja pažnju ženi kao supruzi i Allah se u Kur'anu u formi imperativa obraća muškarcima i kaže: 'S njima (sa suprugama) lijepo živite', a poslanik Muhammed svojom praksom, svojim ličnim primjerom i riječima podstrekava i stimulira muškarca/supruga na lijep odnos prema supruzi i kaže: 'Najbolji od vas su oni koji najbolje postupaju prema svojim suprugama'", navodi naša sagovornica.

Ipak, najveću počast islam ukazuje ženi kao majci i glorificirajući njenu ulogu daje joj trostruku prednost u odnosu na oca.

"To potvrđuje i hadis: 'Kada je jedan čovjek upitao poslanika Muhammeda ko je najpreči da se prema njemu lijepo odnosi, koga treba najviše da voli, poštuje i ko je najzaslužniji da mu pokloni svoju pažnju, on je odgovorio: 'Tvoja majka'. A onda? 'Tvoja majka!', odgovorio je Poslanik. A onda?, upita treći put čovjek. 'Tvoja majka', odgovori mu poslanik. A ko onda?, ponovo upita čovjek. 'Tvoj otac', reče mu Allahov poslanik'. Svojim odnosom prema majci dijete može ostvariti hadis u kojem poslanik Muhammed kaže: 'Džennet je pod majčinim nogama', tj. da svojom pažnjom prema majci zasluži najbolju nagradu kod Gospodara. Dalje, islam joj naređuje da uči i čita, a poslanik u hadisu kaže: 'Traženje nauke je dužnost svakog muslimana i muslimanke', što navodi na zaključak da je dužna da svoje znanje, umijeće i vještine prenese na druge. Dakle, iz ovih Kur'anskih i hadiskih sentenci jasno je i očito da je islam ukazao izvanredno poštovanje i počast ženi te joj otvorio mogućnost da se ostvari u ličnom, privatnom i društvenom životu", kazala je Malkić.

Zlonamjerna i neutemeljena tumačenja ajeta o položaju žene

Tvrdi da je svako drugo tumačenje ajeta i hadisa o položaju žene u islamu zlonamjerno, neutemeljeno i tendenciozno. Smatra da je moguće kritizirati loše prakse i postupke onih koji se zaklanjaju za islam te diskriminiraju, omalovažavaju i stavljaju ženu muslimanku "u drugi plan", ali nikako nije prihvatljivo njihove neutemeljene stavove i postupke poistovjećivati sa slovom Kur'ana.

"Kao dobra supruga dužna je da na ljubav i pažnju svoga supruga uzvrati još većom ljubavlju i pažnjom. Ako njen suprug ne pokazuje ljubav i pažnju prema njoj ili ako među njima nema razumijevanja ili ako je došlo do problema, dužni su zajednički uložiti trud i napor da prevaziđu krizu ili problem, da dođu do rješenja, do kompromisa. Žena je dužna, ukoliko je ona bila 'krivac' ili uzročnik problema, potruditi se i doprinijeti poboljšanju odnosa sa svojim suprugom. Kao majka, kao odgovorna i požrtvovana majka dužna je da pokaže i pokloni ljubav, nježnost, brigu i pažnju svojoj djeci i da ih odgoji da budu dobri ljudi, dobri muslimani i tako se potvrdi i kao majka odgajateljica koja im u nasljedstvo ostavlja najbolje blago – lijep odgoj. Kao pažljiva kćerka dužna je svojim roditeljima, posebno svojoj majci uzvratiti ljubav i pažnju koja joj je poklanjana dok je rasla", ističe Malkić.

Kada je riječ o njenim dužnostima tokom ramazana, obavezna je postiti, davati dio svoje imovine i održavati harmoniju u porodici.

"Obavezna je klanjati i teravih-namaz i izvršiti još jedan farz koji se najćešće izvršava uz ramazan, a to je zekat. Dužna je izdvojiti propisani dio od svoje imovine jer, prema islamu, ima pravo raspolaganja svojom imovinom kako želi i nije obavezna svojim imetkom učestvovati u porodičnom budžetu, ali je dužna dati zekat ako njena imovina prelazi vrijednost nisaba (količina imovine koja podliježe zekatu). S obzirom na to da je ramazan odabrani mjesec, mjesec intenzivnijeg ibadeta, žena muslimanka nastoji da što više vremena provede u džamiji i bude prisutna na mukabelama (učenje Kur'ana), predavanjima i prigodnim programima u džematu. Uz to nastoji da svoju porodicu drži na okupu na iftarima i sehuru kako bi svaki član porodice osjetio ramazansku ljepotu i bliskost koja doprinosi i posebnom ramazanskom skladu i harmoniji u porodici", zaključila je Safija Malkić.