Promo banner

A+ A A-

Travnik bio domaćin Drugog predramazanskog susreta sa mladima

  • 0101

Drugi po redu predramazanski susret Reisu-l-uleme sa mladima održan je od 20. do 22. aprila u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Organizator susreta je Uprava za vjerske poslove Rijaseta, a njegovi učesnici su najaktivniji članovi Mreže mladih (njih 140) i koordinatori omladinskog aktivizma ispred medžlisa. Trodnevni program realiziran je u prostorijama Elči Ibrahim-pašine medrese, dok je jedan dio drugog dana susreta bio rezervisan za obilazak znamenitosti i posjetu Vlašiću.

Edukativni dio susreta obuhvatao je aktuelne teme poput: "Mladi, sudionici vjerskog i društvenog života u džematu", "Mogućnosti znanja u postfaktičkom dobu", "Mladost; percepcija i vizualizacija budućnosti", te teme koje se dotiču omladinskog aktivizma općenito i konkretnog projekta Mreža mladih.

Predavanja na ove teme su održali istaknuti vjerski službenici poput mr. Nusret ef. Abdibegovića, dr. Enes ef. Svrake, dr. Safije Malkić, dr. Ahmeda ef. Adilovića, mr. Sulejmana ef. Čelikovića, Remzije ef. Pitića, Miralem ef. Babajića i student Fakulteta islamskih nauka Ali Drkić. Upriličeno je i druženje omladine sa generalom Atifom Dudakovićem.

Dio susreta posvećen je i dodjeli nagrada za trojicu prvoplasiranih na konkursu za najsadržajniju hutbu na temu "Međumuslimanski dijalog i razumijevanje". Nagrade su uručene Ejub ef. Veliću, imamu džemata Briješće u Sarajevu, Muhidin ef. Musi, imamu džemata Brestovsko u Kiseljaku i hfz. Maid ef. Ibrahimoviću, imamu džemata Soukbunar u Sarajevu.