Promo banner

A+ A A-

Delegacija Gazi Husrev-begove biblioteke u posjeti Omanu

  • 11

Na poziv direktora Nacionalnog arhiva Sultanata Oman, dr. Hameda b. Muhameda al-Duvajanija, u periodu od 11. do 15. februara ove godine, u posjeti ovoj posebno značajnoj instituciji boravili su mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke i bivši direktor Biblioteke dr. Mustafa Jahić.

S obzirom na to da je ovo bila prva posjeta ovoj instituciji, ona je protekla uglavnom u međusobnom upoznavanju sa radom Nacionalnog Arhiva i Gazi Husrev-begove biblioteke i razgovorima o mogućnostima njihove međusobne saradnje. Tokom posjete upoznali smo se s izuzetnom tehnološkom razvijenošću Arhiva i njegovom stručnom uređenošću u svim aspektima arhivističke djelatnosti. Osim savremenog klasificiranja i registriranja arhivskih dokumenata svih vrsta i nivoa i njihovog pohranjivanja u elektronskoj formi, u Arhivu je naročito razvijena ručna i mašinska restauracija dokumenata prema najsavremenijim standardima i metodama uz pomoć moderne tehnologije i opreme. Ono što je posebno interesantno istaći jeste tzv. „usmeno registriranje povijesti“ koje se vrši u samom Arhivu u modernom audio-vizuelnom studiju u kome se snimaju svjedočanstva raznih ličnosti. Snimanja se također vrše i na terenu sa poznatim ili interesantnim ličnostima koja u kameru iznose svoja svjedočanstva i pamćenja raznih događaja kojima su svjedočili, u njima učestvovali ili od drugih o njima slušali. U okviru Arhiva postoji i posebna laboratorija sa postrojenjima za trajno uništavanje svih vrsta dokumenata registriranih na različitim medijima kao što su papir, audio-vizuelne vrpce, filmske trake, diskovi, metal i dr. Zahvaljujući modernom ustrojstvu Arhiva i pohrani dokumenata u digitalnoj formi omogućena je istraživačima veoma brza i lahka dostupnost dokumentima isključivo u okviru Arhiva. U Arhivu je organizirana i stalna izložba dokumenata i rukopisa koja svjedoči o historiji i kulturnom naslijeđu ove zemlje. Osim toga, Arhiv povremeno organizira i izložbe svojih dokumenata i rukopisa i u drugim zemljama širom svijeta.

Nakon upoznavanja sa sadržajem, organizacijom i djelatnošću Arhiva, sa direktorom dr. Hamedom b. Muhamedom al-Duvajanijem i njegovim saradnicima razgovarali smo o raznim vidovima moguće saradnje između Nacionalnog arhiva i Gazi Husrev-begove biblioteke. Nakon konstatacije da su mogućnosti saradnje velike i raznovrsne, dogovoreno je da će se o konkretnim vidovima saradnje razgovarati tokom posjete direktora al-Duvajanija Gazi Husrev-begovoj biblioteci. O mogućim vidovima saradnje razgovarali smo i tokom ručka koji je direktor Arhiva dr. Hamed priredio za goste kao i tokom posjete njegovoj privatnoj porodičnoj kući.

Osim velike pažnje i gostoprimstva koje su nam pružili tokom upoznavanja sa Arhivom, domaćini su nam omogućili i posjetu nekim značajnim kulturnim i vjerskim institucijama, te turističkim centrima, prirodnim ljepotama i znamenitostima u glavnom gradu Maskatu i okolini. Tako smo, između ostalog, posjetili Nacionalni muzej smješten u novoj i moderno opremljenoj zgradi u neposrednoj blizini sultanske palače, podijeljenoj na četrnaest stalnih galerija u kojima je izloženo oko 5500 muzejskih artefekata i 43 digitalne prezentacije.

Posjetili smo i veliku, posebno lijepu glavnu džamiju sultana Kabusa, koja predstavlja jednu od najljepših i najneobičnijih modernih džamija na svijetu. Otvorena je 2001. godine, a sama gradnja trajala je šest godina. Posjetili smo i džamiju sultana Seida bin Tejmura, izgrađenu u spomen na oca sultana Kabusa. Izgrađena je u stilu osmanskih džamija i odlikuje se prekrasnim spojem boja i kaligrafije. Otvorena je 1999. godine.

Posebno interesantna bila je posjeta Sultanskoj operi smještenoj u novoizgrađenoj modernoj zgradi, koja svojom izvanrednom arhitektonskom ljepotom i unutarnjim dekoracijama protkanim klasičnim arapskim i evropskim elementima privlači posebnu pažnju posjetilaca. Treba istaći da u ovoj operi u toku godine gostuju razni operski i pozorišni ansambli, operski pjevači i poznati muzičari iz cijelog svijeta.

Interesantna je bila i posjeta nekim mjestima izvan glavnog grada Maskata, prije svega obližnjim oblastima Rustak i Nahl u kojima se nalaze obnovljene i restaurirane tvrđave Hazm, Rustak i Nahl, većinom izgrađene ili proširene za vrijeme dinastije el-Jarubi, u periodu između 1624. i 1744. godine. U ovim mjestima nalaze se i izvori tople ljekovite vode. U oblasti u posjetili smo izvor poznat kao Kisfa (Ayn al-Kisfa) čija voda dostiže temperaturu do 45 stepeni, a u oblasti Nahl izvor poznat kao Savare (Ayn al-Sawwara).

Gazi Husrev-begova biblioteka je ovom posjetom ostvarila saradnju sa još jednom dobro organiziranom i moderno opremljenom institucijom na polju konzervacije i digitalne obrade arhivske i bibliotečke građe.

(www.ghb.ba)