Logo

481. godišnjica rada Gazi Husrev-begove biblioteke

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • 0101

Gazi Husrev-begova biblioteka jučer je svečano obilježila svoju 481. godišnjicu rada. Direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić kazao je kako je ova ustanova upisana u UNESCO-ovu knjigu "Registar pamćenja svijeta" zbog rukopisnih zbirki, više od 10.000 osmanskih dokumenata, periodika i druge građe. Riječ je o projektu koji je započet prije nekoliko godina, a prva faza se završava ove godine. Digitalizovana je bh. periodika od kraja osmanskog perioda do 1945. godine, koja će biti dostupna istraživačima na web-stranici biblioteke www.ghb.ba.

"Ova ustanova zavređuje veću pažnju šire zajednice. Nadam se da će u narednom periodu u finansijskom i organizacijskom smislu biti više u fokusu društvene zajednice Univerziteta u Sarajevu, KS, Grada Sarajevo i drugih institucija. Mi postojimo radi naših korisnika i građe koju čuvamo. Cilj nam je omogućiti što kvalitetniji pristup građi i u tu svrhu smo ove godine formirali digitalnu Gazi Husrev-begovu biblioteku", istakao je Lavić.

U okviru jučerašnjeg programa obilježeno je i 45 godina izdavanja stručnog časopisa Anali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Promotori časopisa Anali akademik Enes Karić, profesori Fikret Karčić i Lejla Gazić podsjetili su da je časopis pokrenut 1972. godine na osnovu prijedloga tadašnjeg Savjeta Biblioteke o osnivanju časopisa kojim bi se javnost upoznavala o radu i građi ove ustanove.

Objavljeni su stručni radovi domaćih i stranih eksperata iz oblasti historije, književnosti, bibliotekarstva, umjetnosti, orijentalistike, lingvistike, a posebno se tretiraju islamske naučne teme i srodne oblasti koje se baziraju na fondovima i bogatoj bibliotečkoj građi Gazi Husrev-begove biblioteke.

- Moramo se podsjetiti da je časopis formiran isključivo  da bi se fondovi Gazi Husrev-begove biblioteke približili čitaocima - kazala je Gazić te navela da je u Analima objavljeno više od 500 radova koji su na različite načine osvijetlili kulturnu prošlost, mnoga pitanja iz islamskih studija, književnosti Bošnjaka na orijentalnim jezicima.

U okviru svečanosti kojoj su prisustvovali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, imami, profesori, hatibi, javne, političke i kulturne ličnosti, dodijeljene su zahvalnice određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.