Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema predvodio prvi namaz u obnovljenoj Varoškoj džamiji u Travniku

U subotu, 21. oktobra 2017. godine rukovodstvo Medžlisa IZ Travnik je organiziralo svečanost proklanjavanja obnovljene Varoške džamije u Travniku.

Prisutne džematlije i gosti Medžlisa IZ Travnik na ovoj svečanosti su imali čast da prvi namaz, nakon višedecenijskog nefunkcionisanja džamije u svrhu radi koje je izgrađena, klanjaju za reisu-l-ulemom dr. Husein-ef. Kavazovićem.

Pored Reisu-l-uleme prisutni su bili muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, mr. Dževdet Šošić, premijer SBK, Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, predsjednik UG Progress centar, Abdulkadir Indžić, te brojne zvanice i gosti iz života Općine i Kantona.

U prepunoj džamiji prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, mr. Salih-ef. Indžić koji je govorio o historijatu jedne od najstarijih džamija u gradu koja je izgrađena nakon one u tvrđavi, Varoškoj džamiji. Ova obnova je prva temeljna obnova nakon njene ponovne izgradnje 1906. godine, kada je prvi objekat džamije stradao u požaru. Džamija je obnovljena donatorskim sredstvima dobijenim posredstvom  UG „Progress centar“ iz Travnika. Glavni imam Medžlisa je naveo susret sa Reisu-l-ulemom prilikom njegove posjete Medžlisu u 2016. godini kada je rekao da je Travnik lice Bosne, te da ga kao takvog i čuvamo. U skladu sa tim riječima našeg Reisa u 2017. godini samo u gradu Travniku su iz temelja obnovljene dvije stare džamije iz perioda turske uprave u BiH.

Nakon glavnog imama prisutnima se obratio Reisu-l-ulema koji je u kratkom obraćanju napomenuo prisutne o našoj obavezi da radimo za islam, te činimo dobra djela a klonimo se loših. Naglasio je da je i osmjeh bratu muslimanu sevap pa tako da postupamo u našem životu, na taj način upućujući prisutne na širenje i jačanje bratskih odnosa među muslimanima.

U znak sjećanja na ovu posjetu predsjednik Medžlisa, dr. Nermin Šušić i glavni imam su uručili Reisu-l-ulemi hediju bakrorez sa motivom Varoške džamije rad Travničanina Edina Škulja.

Na kraju ove kratke svečanosti dovu na Bosanskom jeziku je proučio muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović.

(www.miztravnik.ba)

  • DSC_0002DSC_0002