Logo

Susret bibliotekara ustanova Islamske zajednice BiH

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

U Sarajevu je jučer organiziran Susret bibliotekara ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na susretu je učestvovalo 35 bibliotekara iz slijedećih institucija: Biblioteka Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Biblioteka Medrese „Osman ef. Redžović“ Visoko, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Visoko, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Breza, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla, Biblioteka Behram-begove medrese Tuzla, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice  Srebrenik, Karađoz-begova biblioteka Mostar, Biblioteka Karađoz-begove medrese Mostar, Hamzi-begova biblioteka Sanski Most, Biblioteka Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice  Kozarac, Biblioteka Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik, Omladinska biblioteka Mehmed ef.Spahić Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica, Biblioteka Muhamed Seid Serdarević Zenica, Biblioteka Asim ef. Čamdžić Zavidovići, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Stolac/Crnići/Aladinići, Biblioteka Medžlisa Islamske zajednice Ključ/Biljani i Biblioteke Vojnog muftijstva.

Ovaj susret je bio prilika za umrežavanje osoblja koje vodi biblioteke u sastavu Islamske zajednice u BiH, te formiranje jedne baze kontakata i veza radi edukacije, osposobljavanja kadra, razmjene iskustava, i razvijanja međusobne saradnje kako bi se zajedničkim snagama unaprijedilo djelovanje i organiziranje ovih biblioteka.

Od 13:30 do 14:05 sati je obavljena registracija učesnika, nakon čega su se prisutnima obratili direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić, te direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Smajić. Nakon toga je uslijedila projekcija filma „Blago Gazi Husrev-begove biblioteke“ koji je rađen u produkciji Federalne televizije Bosne i Hercegovine i koji je prisutnima donio mnoštvo vrijednih informacija o fondovima Gazijine biblioteke. Prvi dio susreta završen je veoma zanimljivim i kvalitetnim predavanjem „Biblioteke, svjedočanstvo vremena“ uvažene prof. dr. Senade Dizdar sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, šefice katedre za bibliotekarstvo na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo, koja je kroz svoje predavanje dala određene vrste smjernica za što kvalitetniji rad biblioteka i srodnih institucija.

U drugom dijelu programa, koji je počeo u 16:30 sati, prezentaciju pod nazivom „Biblioteke Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini“ održao je hafiz Hamza Lavić, bibliotekar Gazi Husrev-begove biblioteke, nakon čega je uslijedio stručni obilazak Biblioteke. Prisutni su imali priliku vidjeti kako su organizirani i kako funkcionišu različiti odjeli unutar Biblioteke,  kao što su depoi monografskih i serijskih publikacija, arhiv Islamske zajednice, odjel za restauraciju i konzervaciju,  info pult i čitaonica, te muzej.

Nakon toga je održana svečana promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke, a program je završen dodjelom certifikata učesnicima i dodjelom primjeraka Monografije za njihove biblioteke.

Učesnici su se zahvalili uposlenicima i upravi Biblioteke na inicijativi i organizaciji ovog susreta, te izrazili želju da se ovakve aktivnosti nastave i u budućnosti i postanu jedna vrsta tradicije Gazi Husrev-begove biblioteke.

(www.ghb.ba)

  • 0101

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.