Promo banner

A+ A A-

Održana svečana promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu je jučer organizirala Svečanu promociju Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke koja je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja ove kulturne institucije. Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja ovu instituciju kulture u svim važnim segmentima njenog historijskog hoda, kontinuiranog rada i djelovanja. Njeni tekstovi nam pružaju uvid u riznice rukopisne i druge bibliotečke građe, te u događaje, aktivnosti, procese i ljude, koji su radeći zajedno na očuvanju i razvoju pisanog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke, postali dio njene bogate historije.

Autori tekstova Monografije su Osman Lavić, Mustafa Jahić, Azra Gadžo-Kasumović, Ahmed Mehmedović, Muhamed Hodžić, Hamza Lavić, Madžida Smajkić, Haso Popara, Ismet Bušatlić, Fatima Tinjak, Hamida Karčić, Šahsena Đulović i Elvir Duranović.

Nakon što je hafiz Hamza Lavić proučio odlomak iz Kur'ana na početku, promociju je započeo uvaženi prof.dr. Hilmo Neimarlija, predsjednik Upravnog odbora Biblioteke, koji je bio recenzent ovog djela i imao važnu savjetodavnu ulogu u određenim fazama njegove izrade. Dr. Hilmo Neimarlija je napisao i uvodnu riječ za Monografiju pod nazivom „Blago koje se stječe“, gdje je pisao o razlozima visokog poštovanja i doživljaja knjige u civilizaciji islama budući da je knjiga uvijek imala posebno mjesto u životu i tradicionalnoj kulturnoj karakterizaciji muslimanskih naroda.

Nakon toga se prisutnima obratio i drugi promotor, dr. Aladin Husić koji je dao svoj osvrt na sadržaj, tematske cjeline i metodološki okvir koji je korišten u izradi Monografije te ukazao na značaj njenog izdavanja.

Treći promotor bila je dr. Lejla Gazić, recenzentica, redaktorica i lektorica Monografije koja je aktivno sudjelovala u njenoj pripremi, te je ona predstavila Monografiju s pozicije redaktora i prisutne upoznala sa konkretnim sadržajem ovog djela.

Posljednji se prisutnima obratio direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, koji i jedan od autora same Monografije. On je tokom svog izlaganja rekao nešto više o samoj inicijativi i pripremama za rad na Monografiji, formiranju i odabiru tima za izradu, te iskustvima prilikom istraživanja obimne arhivske i druge građe na čijoj osnovi je Monografija i nastala.

Moderator promocije bila je Šahsena Đulović, saradnica za odnose s javnošću Gazi Husrev-begove bibliuoteke.

Gosti su tokom promocije mogli uživati i u izvedbama ilahija Idriza Hasanovića i grupe Ehli Iman, a na samom kraju se Biblioteka zahvalila institucijama koje su pomogle objavljivanje Monografije, te su dodijeljene i zahvalnice najzaslužnijima.

Zahvalnice su dobili Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA i Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Primjerci Monografije su nakon promocije uručeni nekim bibliotekama, institucijama, fakultetima, i ustanovama, a omogućena je i njihova kupovina po promotivnim cijenama. Najavljene su i promocije u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, i u regionu.

(www.ghb.ba)

  • 0101