A+ A A-

Priznanje i nagrada „Muderris Derviš ef. Spahić“ dodijeljeno glavnom imamu MIZ Zavidovići Izet ef. Čamdžiću

U srijedu 20. septembra 2017. godine u Uredu muftije zeničkog organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade ‘’Muderris Derviš ef. Spahić’’ glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići Izet ef. Čamdžiću.

20 09 2017 06 priznanje dervis ef spahic

Priznanje i nagradu ''Muderris Derviš ef. Spahić'' ustanovio je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović. Priznanje i nagrada dodjeljuju se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim alimima, muftijama, glavnim imamima, imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

Muderris Derviš ef. Spahić rođen je 1893. godine u Pojsku. Godine 1914. završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu, a nakon završetka Medrese zapošljava se kao imam u džamiji Kahvica u Travniku. Pored spomenute funkcije imama Derviš ef. je bio upravitelj mektebi-ibtidaije kao i predavač vjeronauke u školi u Travniku. Bio je član Vakufsko-mearifskog povjerenstva. Godine 1934. napušta Travnik i osniva Medresu u Pojsku, koja radi do 1947. godine, kada od strane komunističkog režima biva zabranjena. Muderris Derviš ef. Spahić spada u najistaknutije muderrise i alime svoga vremena.

Izet ef. Čamdžić rođen je 12. 03. 1969. godine u Zavidovićima. Osnovnu školu završio je 1983. godine u Zavidovićima, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1987. godine. Fakultet Usuli–ddin, odsjek za hadis i hadiske znanosti, na Univerzitetu Al–Azhar u Kairu, završio je 1992. godine. U njemačkom gradu Ulmu obavljao je imamsku dužnost u periodu od 1992-1996. godine. Od 1996. godine je imam u zavidovićkom gradskom džematu, gdje uporedo s imamskim obavlja i posao profesora vjeronauke u Općoj Gimnaziji u Zavidovićima do 2012. godine. Trenutno obavlja dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

Priznanje i nagradu Izet ef. Čamdžiću uručio je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, a svečanosti su prisustvovali dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici hfz. prof. dr. Halil Mehtić i svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.