Promo banner

A+ A A-

Pripreme za međunarodni simpozij „Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini“

Danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke održan je treći sastanak Organizacionog odbora simpozija. Sastankom je predsjedavao predsjednik Organizacionog odbora, Ibrahim-ef. Begović, šef Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ-e u BiH.

20 09 2017 04 sjednica odbora konferencija

Na sastanku je izvršena analiza pripremnih aktivnosti koje su realizirane u prethodnom periodu. Istaknuto je da pripreme teku po planu. Na poziv za učešće prijavilo se 29 izlagača sa isto toliko tema od kojih je Naučni odbor, slijedeći naputke u Pozivu za učešće i visoke naučne standarde, prihvatio sedamnaest tema. Učešće su najavili predavači iz Bosne i Hercegovine, Turske, Azerbejdžana, Grčke, Srbije, Hrvatske, Austrije i drugih zemalja.

Na sastanku se razgovaralo i o daljim stručnim i tehničkim pripremama za ovaj simpozij koji će se, zbog velikog broja učesnika, umjesto planiranog jednog, održati u dva dana, 25. i 26. oktobra.

Povodom održavanja simpozija, planirano je postavljanje posebne izložbe posebno probranih eksponata islamske umjetnosti.

Javnost će biti blagovremeno upoznata se realizacijom programa u okviru ovog simpozija.

Ovaj simpozij realizirat će se pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Nositelj aktivnosti je Uprava za obrazovanje i nauku koja u organizaciju ovog projekta uključuje: Fakultet islamskih nauka, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka, Vakufska direkcija, Orijentalni institut, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i Islamic Art Magazine putem njihovih predstavnika u Organizacionom odboru.