Promo banner

A+ A A-

Svečano obilježen jubilej: 460 godina Karađoz-begove medrese

karadzoz begova medresa mostarKarađoz-begova medresa je 18. septembra 2017. godine, obilježila svoj rođendan.

Dan škole obilježen je svečanim programom, koji je održan u atriju Karađoz-begove medrese.

Program su izveli učenici i učenice, podsjetivši u svojim recitalima, kazivanjima na godine mudrosti i opstojnosti najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Održanim programom obilježeno je 460 godina od osnivanja i 22. godine od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese, koji se desio 18. septembra 1995. godine.

Karađoz-begovu medresu je davne 1557. godine, iz svojih dobara, podigao čuveni i najveći vakif Hercegovine – Karađoz-beg. Neprestano je radila do 1918. godine, kada je njen rad obustavljen. Vrata ove čuvene škole ponovo su otvorena na današnji dan 1995. godine, kada je u medresanske klupe sjelo 39 novih softa. Prva poslijeratna ili 354. generacija od osnivanja te godine je otvorila vrata i svim budućim generacijama koje će poslije nje u medresanske odaje doći...

Istakao je to u svom obraćanju na svečanosti profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, kazavši: „Svake godine, 18. septembra, sjećamo se tog početka i tog dana u kojem je ponovo zazvonilo školsko zvono, u kojem su ušli učenici i učenice u Karađoz-begovu medresu nakon 77 godina pauze, čekanja,  tame, jednoumlja i mraka, da rasvijetle plamen vjere u ovom gradu koji ima svoju tradiciju, koji ima svoje učenjake i koji je imao zadnjih 500 godina svoju ulemu, i, ako Bog da, to se očekuje od naših učenika – da nastave tu tradiciju, da nose baklju islama i da budu ponosni što su muslimani i muslimanke i što su učenici i učenice Karađoz-begove medrese.“

Tokom svog obraćanja zaželio je i novoj generaciji softa, tj. učenicima i učenicama prvih razreda, hairli i uspješno školovanje u Karađoz-begovoj medresi, ali i izrazio nadu da će nova školska godina biti uspješna i za sve ostale učenike škole na čijem je čelu.

„Nadamo se da ćete vi, kao i prethodne generacije, uspješno savladati gradivo koje je pred vama, da ćete postati odgojeni i pravi muslimani i ljudi, te da ćete, ako Bog da, postići jako mnogo uspjeha u vašem privatnom životu i nastaviti hairli vaše školovanje na različitim fakultetima, dalje proširujući znanje. To i jeste obaveza muslimana i muslimanke – stalno da uči i izučava, sve dok ne odu sa ovoga svijeta“ – poručio je direktor Karađoz-begove medrese.

U sklopu svečanosti dodijeljene su i nagrade najboljim učenicima školskog takmičenja iz engleskog jezika, koje je uručila mr. Merjem Muratović – Šuta, profesorica engleskog jezika u Karađoz-begovoj medresi.  Nagrade su pripale Amni Alam, Adisu Šipkoviću i Harisi Gološ.

Svečanost je upotpunjena i gestom 373. generacije ili ovogodišnjih maturanata i maturantica, koji su se odlučili, zajedno sa svojim prijašnjim i sadašnjim razrednicima, darovati materijalna sredstva i time generacijski postati vakifi Karađoz-begove medrese.

Hor Karađoz-begove medrese u toku svečanosti izveo je nekoliko medresanskih kasida, da bi cjelokupan program bio završen hair-dovom za uspješnu i hairli novu školsku godinu, koju je proučio profesor Suljo Cikotić, pomoćnik direktora za Internat.

  • IMG_5462IMG_5462