Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u kakanjskom džematu Brežani

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazvoić prisustvovao je 16. septembra 2017. godine svečanom otvorenju džamije i islamskog centra u kakanjskom džemati Brežani.

Prva džamija u ovom džematu izgrađena je davne 1910. godine. Njene dimenzije bile su 5 sa 6 metara i bila je pokrivena šindrom. Tokom 2005. godine džematlije su vlastitim sredstvima kupile zemljište za izgradnju nove džamije i islamskog centra. Prema projektu, u sklopu džamije izgrađeno je i niz pratećih objekata namijenjenih za sveobuhvatan vjersko-kulturni život muslimana ovog džemata, a i šire. Radovi su započeli 2006. godine.

-Znoj graditelja ove džamije mirišimo kao najljepši amber. Neka ova džamija bude stjecište dobrih, pravednih, marljivih i vrijednih ljudi, dobrih muslimana koji će čuvati Bosnu i bosansku tradiciju onakvu kakva je bila stoljećima, rekao je Reisu-l-ulema Husejn ef. Kazazović na kraju oficijelnog dijela svečanosti otvaranja Islamskog centra u Brežanima i ključeve džamije predao vakifu Elvedinu Velispahiću – Fahri, koji je otvorio vrata ove veličanstvene ljepotice, da bi u njoj bio obavljen podne namaz.

Treba dodati da su svečanosti pored reisu-l-uleme Kavazovića prisustvovali i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, zatim glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković te načelnik općine Kakanj Nermin Mandra kao i brojni drugi visoki vjerski, politički i privredni zvaničnici.

  • 0101