Promo banner

A+ A A-

Sve hadžije doputovale u BiH

Sinoć u 21h u Sarajevo je sletio i posljednji avion iz Džedde s ovogodišnjim bosanskohercegovačkim hadžijama. Na sahat prije njega sletio je i osmi avion, kojem je jučer nakon procjene pilota da je Sarajevski aerodrom prekriven maglom, promijenjen kurs te je prizemljen u Beogradu. Turska avio-kompanija je nudila opciju hadžijama da prenoće u hotelu i tek danas lete za Sarajevo ili da autobusima budu prevezeni u Sarajevo. Rukovodstvo Ureda za hadž i umru je učinilo posebne napore da hadžije budu ipak avionom vraćene u BiH danas, što je i učinjeno nakon što je nova posada došla iz Turske i avionom prevezla hadžije u Sarajevo. Hadžije su morali cijeli dan provesti u putovanju, zbog čega je Ured izrazio žaljenje, ali na procjenu pilota se nije moglo utjecati te je situaciju riješio u okviru realnih mogućnosti.

12 09 2017 01 hadzije povratak

S posljednjim avionima stigli su i koferi koji su ranije zadržani u Džeddi zbog veće težine te će već sutra biti dostavljeni u muftijstva. Hadžije iz Sarajevskog muftijstva čiji su koferi zadržani kofere mogu preuzeti u naredna tri dana u Fahdovoj džamiji. Sve grupe hadžija su nakon slijetanja imale obezbijeđen prijevoz zajedno sa zemzem-vodom do muftijstava, osim hadžija iz Sarajevskog muftijstva koji su se s aerodroma kući vratili u privatnom aranžmanu, a zemzem su mogli preuzeti u Fahdovoj džamiji.

Nažalost, dvojica hadžija su zadržana u mekkanskoj bolnici radi daljnjeg liječenja, nakon zdravstvenih problema, a o njima će se, pored medicinskog tima, brinuti i bh. studenti koji studiraju u Mekki. Nakon poboljšanja zdravstvenog stanja i oni će se, ako Bog da, vratiti prvim raspoloživim letom u BiH, za što će se pobrinuti Ured preko studenata. Svi troškovi liječenja padaju na teret organizatora hadža. Ove godine poseban izazov za Ured bila je nezadovoljavajuća usluga u hotelu Menasiku-l-adl, koji nije ispoštovao ranije potpisan ugovor, identičan ugovoru Ureda i hotela Ibis koji je, s druge strane, ponudio vrhunsku uslugu hadžijama. Cijelo rukovodstvo Ureda za hadž i umru je boravilo upravo u ovom hotelu te je imalo detaljan uvid u uslugu, a rukovodilac Ureda Nezim Halilović Muderris je izrazio žaljenje zbog ovog tehničkog problema i poručio hadžijama smještenih u ovom hotelu da razumije sve njihove zahtjeve i kritike.

Prije samog polaska u BiH sve hadžije su učestvovale u anonimnoj anketi, u kojoj su mogli izraziti svoje mišljenje i ocjene o ovogodišnjoj organizaciji hadža. Sve informacije o ovogodišnjem hadžu, aktivnostima hadžija te njihovom odlasku i povratku zabilježene su i objavljene na portalu hadziumra.ba, te na Facebook stranici Hadž i umra BiH. Hadžijama će se na raspolaganje staviti i film o ovogodišnjem hadžu kao i album s njihovim fotografijama iz Mekke i Medine.

Poseban detalj ovogodišnjeg hadža bio je značajan broj mladih osoba, kako bračnih parova tako i pojedinaca, koje su hadž opisale kao životno putovanje.

Fotogalerije sa ovogodišnjeg hadža možete pronaći na www.hadziumra.ba