A+ A A-

Reisu-l-ulema na ispraćaju 6. grupe hadžija

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović prisustvovao je danas ispraćaju 6. grupe naših ovogodišnjih hadžija koja put Medine kreće letom u 20:00h sa sarajevskog aerodroma. U džamiji Kralja Fahda u sarajevskom naselju Mojmilo gdje se inače u skladu sa protokolom pred polazak i okupljaju naše hadžije, proučena je zajednička ikrar dova za hadžije iz ove grupe te izdate kratke upute hadžijama vezano za putovanje do dolaska u Medinu.

18 08 2017 04 reis ispracaj

Prisutnim hadžijama obratio se reisu-l-ulema Kavazović uz dove da ima hadž bude mebrur:

 "Vi, koji idete na hadž, morate biti svjesni toga, da nosite sa sobom veliku želju koju tamo trebate žrtvovati. Hadž je susret čovjeka sa Allahom, dž.š., na Arefatu, priprema njegova za konačni obračun sa Iblisom na Mini. Kamenovanje Iblisa na Mini je ustvari, ono što je učinio Ibrahim, a.s. sa svojim sinom Ismailom, a.s. Njegova najveća želja u njegovom životu je bio Ismail. Molio je Allaha, dž.š. da mu da Ismaila. Allah, dž.š. mu je dao Ismaila, a onda je zatražio od Ibrahima, a.s. da Ismaila povali u prašinu i da ga zakolje. Vi ćete biti u istoj ili sličnoj situaciji kao Ibrahim, a.s. Na Mini će te se susresti sa džemretima, sa bacanjem kamenčića. Tamo je vaša bitka sa Iblisom. Kada budete to radili, sjetite se Ibrahima, a.s., sjetite se Ismaila, a.s. i sjetite se da tu na Mini, tu se kolju kurbani, a pravi kurban je „Ismail“ – želja naša koja nas je cijelog života odvajala od Allaha, dž.š. Sjetite se na Mini koja je vaša najveća želja koja vas je tokom vašeg života odvajala od Allaha, dž.š. Ako je tu budete spremni žrtvovati i baciti u prašinu na Minu, nadati se da će vaš hadž biti kabul i da ćete se vratiti sa kurbanom iz Mekke. Nemojte biti od onih koji će se iz Mekke vratiti punih torbi, različitih poklona. Ne idete tamo da biste nekome poklone donosili. Idete tamo da žrtvujete svoju najveću želju u životu."

U ovoj grupi nalaze se hadžije sa područja Muftijstva tuzlanskog. Podsjećamo ovom prilikom da su hadžije iz prethodnih pet grupa hairli stigle u Medinu te da je njihov put protekao u skaldu sa planiranom dinamikom.

Najnovije iformacije o aktelunim dešavanjim među bosanskohercegovačkih hadžijama pratite putem portala Hadziumra.ba te Facebook stranice Hadž i umra BiH.