Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u gračaničkom džematu Rašljeva

U gračaničkom džematu Rašljeva, u nedjelju 13. augusta, svečano je otovorena džamija uz koju su izgrađeni i edukativni centar, te kuća za imama.

Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazović, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni gračanički imam Smajo-ef. Mustafić, predsjednik IO ovog medžlisa Admir Brkičević, načelnik općine Gračanica Nusret Helić, donatori iz Kuvajta, glavni imami, imami, gosti i brojni džematlije.

Najvažnija donacija radost džematlija

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju ove džamije Fikret Muslimović, general u penziji, kazao je kako je izgradnja koštala preko pola miliona KM, 63% uloženih sredstava je donacija iz Kuvajta dok su ostala sredstva donirali naši džematlije koji žive u BiH ili izvan domovine. Najvažnija donacija je radosta džematlija što su izgrađeni ovi objekti, a sada slijedi vrijeme u kojem ih treba koristiti, u njima učiti i izgrađivati se, poručio je Muslimović. Džamiju je otvorio predstavnik donatora iz Kuvajta Abdullatif Es-Said.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je istakao vrijednost naših džamija.

„Allah Uzvišeni nas preko džamija približava Sebi, Svojoj veličini i okrilju. Kada gradimo i održavamo džamije mi jačamo svoj iman. Ove naše džamije kazuju o muslimanima. Džamije su ono što su muslimani. U njima, ali i u našim školama, valja nam se boriti da što bolje odgojimo i podučimo našu djecu i omladinu. Zato je važno što uz ovu džamiju imao mekteb ali i kulturni centar u koji će dolaziti naši mladići i djevojke, i u kojima će naći smiraj za svoje duše i pravi put,“ kazao je muftija Fazlović.

Nikada se niko nije zastidio žuljevitih ruku

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je u svome obraćanju naglasio važnost vremena u kojem danas živimo, brige muslimana jednih o drugima i važnosti djela koje činimo u ime Allaha dž.š.

„Najvažniji trenutak u životu svakoga čovjeka je sadašnji trenutak. Ako danas ne završimo svoje poslove, Bog Dragi zna hoćemo li dočekati sutra. Ako danas ne budemo vodili računa o našoj zemlji, domovini, džematu, Bog Dragi zna hoćemo li sutra dočekati da ih imamo jer će dušmani uvijek nastojati da to što danas imamo sutra nemamo. Povedite računa o ovom vremenu u kojem živimo. Vrijeme koje danas prođe ne može se vratiti, niti se prošlost može ispraviti. Samo ono što danas živimo možemo učiniti hajrom, dobrom. Nemojte uzalud potrošiti to vrijeme. Nikada se niko nije zastidio žuljevitih ruku.

Nema ništa važnije u vašem životu od brata i sestre s kojima ste u neposrednom kontaktu, to su najvažniji ljudi u vašem životu i oni imaju svoj hak. Zato, muslimani i muslimanke, vodite računa jedni o drugima. Nemojte pravo svoga brata i svoje sestre žrtvovati za nešto drugo što možda neće doći. Ono što činite činite iz ljubavi prema Allahu dž.š. Ako ovako budemo postupali vjerujem da će mnogi naši problemi biti riješeni. Čestitam vam ovaj dan i neka iz ove džamije samo dobro potiče, neka nas Allah sačuva našeg i tuđeg zla,“ poručio je reis Kavazović.

Prisutnima su se obratili i glavni gračanički imam Smajo-ef. Mustafić, predsjednik IO ovog medžlisa Admir Brkičević, profesor Mustafa Spahić i načelnik općine Gračanica Nusret Helić. Oni su džematlijama uputili čestitke što su predano istrajavali na putu izgradnje nove džamije i pratećih objekata kao i brige o staroj džamiji koja je sačuvana i obnovljena.

A.Đ.

  • DSC_0053DSC_0053