A+ A A-

Reisu-l-ulemu posjetio biskup Osla

Sarajevo, 29. juni 2017. (MINA) - Jučer su reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića posjetili biskup Osla Nj. E. Ole Chr. M. Kvarme i Velečasni Olav Dag Hauge u pratnji zamjenice ambasadorice Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Anne Havnør.

29 06 2017 03 reis biskup oslo

Biskup Kvarme se zanimao za institucionalnu organizaciju Islamske zajednice u BiH u čijem sastavu su između ostalih i Islamska zajednica u Srbiji i Hrvatskoj.

Cilj posjete je bio organizacija međunarodne konferencije vjerskih lidera u Oslu koju je u potpunosti podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Na konferenciji bi trebali učestvovati poglavari Katoličke crkve, Islamske zajednice i Pravoslavne crkve iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Reisu-l-ulema je pozdravio ovu inicijativu. Dogovoreno je da će organizaciju ove inicijative voditi Uprava za Vanjske poslove i dijasporu ispred Islamske zajednice u BiH.

Sastanku su također prisustvovali muftija dr. Mevlud-ef. Dudića, predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji, Razim Čolić, direktor Uprava za Vanjske poslove i dijasporu kao i Glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Senaid-ef. Kobilica.