A+ A A-

Lejletu-l-kadr je prilika za važne odluke i nove životne stranice

muftija enes ljevakovicMuslimani u BiH i svijetu večeras obilježavaju najznačajniju i najodabraniju noć u islamskom kalendaru Lejletu-l-kadr.

- Tu noć se u prepunim džamijama tradicionalno organizuju posebni programi, a atmosfera je prelijepa, neopisiva. Ova noć ima neku specifičnu aromu. Savjetujem svim vjernicima, posebno omladini da večeras dođu u džamije u što većem broju da prisustvuju ibadetima, da se osjete dijelom tog specifičnog i lijepog ambijenta, koji se i ne može baš tako osjetiti u drugim gradovima, kao što može u Sarajevu i Baščaršiji – poručio je za Faktor muftija sarajevski.

Objašnjavajući specifičnost i blagodati ove noći, u kojoj je počela objava Kur’ana, istakao je kako se u Kur'anu navodi da je noć kadr važnija od hiljadu mjeseci.

- Objava Kur'ana je od historijskog značaja, to je jedna prekretnica u historiji čovječanstva. Kur'an je objavljen kao uputa ljudima, kao lijek za njihove bolesti, kao Božija milost, Božiji rahmet. Ovu noć muslimani obilježavaju, podsjećaju se na taj, kako muslimani vjeruju, najznačajniji događaj. Kur'an ima ogroman značaj za čovječanstvo. Izvršio je ogromne reforme u ondašnjem društvu, koje je iz jednog plemenskog mentaliteta zbratimio zavađena arapska plemena i porodice i usmjerio ljude ka višim vrijednostima – kazao je ef. Ljevaković.

Dodao je da je Lejletu-l-kadr na neki način noć sudbine.

- Po nekima, tu se večer određuje ljudska sudbina za sljedeću godinu. Ovo je prilika da u toj večeri vjernici donesu neke važne odluke, bilo da se radi o svojim životnim odlukama ili odlukama da se pomogne drugima. To je prilika da na neki način ljudi produže svoj život za novih hiljadu mjeseci. Odatle ta milost Božija i prilika ljudima da se pokaju, da dođu do tobe ako su činili neka loša djela prije, da okrenu novu stranicu u svom životu, da osnaže i osvježe svoju vjeru, nadu u bolje sutra, da sa optimizmom ulaze u dalji život, da očekuju Božiju milost, jer ona će doći onima koji je traže – rekao je ef. Ljevaković.

Posebno je naglasio važnost međusobnih odnosa, te je svim muslimanima poručio da ovu noć iskoriste kako bi riješili sve razmirice i probleme sa drugima.

- Najbolji je kod Boga onaj koji se najbolje ponaša. Kako se navodi u mnogim ajetima i hadisima, zapravo lijep moral i lijepo ponašanje vjernika čine pravim vjernikom. Nisu puke riječi, važno je šta čovjek radi, njegovo djelo i njegov odnos i utjecaj u društvu – kazao je ef. Ljevaković.

Istakao je da je najbolje te noći posvetiti se ibadetu, klanjanju nafila-namaza, učenju Kur’ana i davanju sadake.

- Iskoristiti da se čini što više zikr, da se čine dodatni ibadeti, nafila. To je prilika da se za jednu noć nadoknadi ono što je vjernik propustio u ranijem životu. Naravno da to ne znači da je dovoljno samo tu noć nešto raditi, a ostatak života se sasvim drugačije ponašati. To je u potpunosti onda u suprotnosti svrhe ove noći. Lejletu-l-kadr ima svrhu da podstakne na dodatni ibadet, dodatna dobra djela, posebno sadaku u svom komšiluku, društvu – rekao je.

Donijeti odluku da se pomogne ljudima u ovoj noći, prema njegovim riječima, ima dodatnu težinu i vrijednost.

- Dobro djelo učinjeno u ovoj noći vrednije je nego dobro djelo u hiljadu drugih mjeseci. Bilo kome kome se može, treba pomoći. Svaka pomoć je pomoć Božijem stvorenju. U hadisu se čak navodi da se jednoj ženi koja je bila griješnica zato što je napojila psa žednog, Allah smilovao i uveo u džennet. Dobročinstvo i prema životinjama, okolini, a posebno prema ljudima, sve je to ono što islam vrednuje i za što slijedi sevap, a posebno je značajno ako se učini tokom ramazana i noći Lejletu-l-kadr – kazao je muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra u Sarajevu, bit će održana večeras prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji s početkom u 22 sata. Tom prilikom prigodnim predavanjem prisutnima će se obratiti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Obred zikra u noći kadra u Gazi Husrev-begovoj džamiji počet će pola sata nakon ramazanske noćne molitve teravih-namaza.

U svim džamijama Islamske zajednice u BiH i dijaspori, ova noć će biti obilježena posebnim molitvama i programima.

(Faktor.ba)