Promo banner

A+ A A-

U Krehića džamiji u Ljubuškom klanjan prvi namaz nakon 79 godina

U nedjelju, 18. juna 2017. godine, nakon punih 79 godina klanjan je prvi namaz u Krehića džamiji na Prilazu, čija obnova još uvijek nije dovršena i upriličen veliki zajednički iftar kojem je prisustvovalo stotinjak postača.

Akšam-namaz predvodio je muftija mostarski mr. Salem -ef. Dedović, a teravih-namaz direktor Karađoz-begove medrese hfz. Aid -ef. Tulek.

Iskazujući riječi zahvalnosti svim vakifima koji su dali svoj doprinos u obnovi Krehića džamije glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški Šemso -ef. Germić naglasio je važnost ovog događaja.

„Hvala Uzvišenom Allahu koji je omogućio da mi ispunimo dove naših prethodnika. Uzvišeni Allah je odredio da mi budemo ti koji će obnoviti ovu džamiju i Gospodaru se klanjati i činiti mu sedždu. Ovaj momenat je jedan veliki događaj u ramazanu za nas, pa i šire, da u džamiji koja od 1938. godine nije bila u funkciji obavimo namaz“, rekao je Šemso -ef. Germić.

Obraćajući se ushićenim i radosnim džematlijama muftija mostarski mr. Salem -ef. Dedović istakao je da mu je drago što je naš narod u Ljubuškom okupljen u jednu, jedinstvenu, zajednicu koja je na okupu, među kojom postoje čvrste spone i poveznice, koja zna svoj put i pravac, i koja zna koje su vrijednosti koje treba čuvati i prenositi sa generacije na generaciju.

„Ovaj večerašnji događaj i prvi namaz u ovoj džamiji nakon toliko vremena govori u prilog tome da ovaj narod ovdje poštuje sebe, da se vratio svojim korjenima, historiji, tradiciji, svom zavičaju. Velika je vaša ljubav prema ovom mjestu“, istakao je muftija.

Muftija je istakao da historiju treba dobro poznavati i proučavati da bi se napravila čvrsta veza sa sadašnjošću i da bi se kreirale kvalitetne pretpostavke za budućnost.

„Naši korijeni ovdje nisu od jučer. To smo ovim večerašnjim događajem pokazali. Oni su stoljećima stari. Ovaj narod ima svoju historiju, duhovnost i tradiciju. Moramo učiti o našem nasljeđu i našem trajanju na ovom prostoru da bismo prenijeli generacijama koje će doći nešto što je vrijedno i plemenito. Obnavljanje Krehića džamije je doprinos ove generacije tome. Treba cijeniti napore svih ljudi koji su na bilo koji način pomogli ovo djelo. Ovo je jedan poseban događaj. Sretan sam što sam ovdje večeras“, poručio je muftija.

Muftija je na kraju svog obraćanja prenio i čestitku koju je reisu-l-ulema uputio džematlijama Ljubuškog povodom ovog velikog događaja.

Krehića džamija je sagrađena 1864, a njen vakif bio je hadži Sejjid Mehmed Emin -ef. Krehić, koji je u svoje vrijeme u Ljubuškom uživao glas priznatog alima. Krehić je umro 1863. godine, prije nego što je dovršio gradnju svoje džamije, ali je njegov nijet završila njegova supruga Duda. Poznata je i kao Ženska džamija.

(www.muftijstvo-mostarsko.ba)

  • 0101