Promo banner

A+ A A-

„Moj poklon Kur`an“: Mushafi sa prevodom podijeljeni i u Tuzli

Ataše za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Sarajevu muftija Hasan Atli posjetio je 15. juna ove godine Muftijstvo tuzlansko. Domaćin muftiji Atliju bio je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Prije zvaničnog susreta i zajedničkog iftara koji je upriličen u Behram-begovoj medresi u Tuzli gosti i domaćini su posjetili nacionalni spomenik BiH - Šarenu džamiju, kao i lokalitet na kojem se nalazila stara zgrada Behram-begove medrese. Inače, Generalna direkcija vakufa Republike Turske, posredstvom Ambasade, Muftijstva tuzlanskog i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, uskoro će započeti finansiranje projekta rekonstrukcije i restauracije ove džamije.

Nakon klanjanja teravih-namaza u džamiji Kralj Abdullah u Tuzli, muftije Atli i Fazlović su podijelili džematlijama određeni broj Kur'ana s prijevodom na bosanski jezik, koji su Fondacija Diyanet i El-Kalem, u okviru projekta "Moj poklon je Kur'an", štampali za muslimane BiH, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Ovom prilikom muftija Atli je izrazio svoje zadovoljstvo posjetom Tuzli naglasivši saosjećanje koje Turski narod ima prema Bošnjacima.

Svoju zahvalnost turskom narodu za sve što su do sada učinili za muslimane općenito, osobito Bošnjake, uputio je i muftija Fazlović. Posebno je istakao vrijednost zajedničke realizacije projekta rekonstrukcije najstarije tuzlanske džamije, te je ukazao na važnost međusobnog bratskog odnosa i razumijevanja dva naroda.

  • 11