Promo banner

A+ A A-

19. Tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog

U srijedu 14. juna 2017. godine u Hotelu Zenica u Zenici organiziran je 19. tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog.

Domaćini iftara, kojem se odazvalo oko 400 zvanica, pored muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, bili su braća h. Ismet i h. Besim Begić, vlasnici firme ''Almy'' d.o.o. Zenica.

Na početku, prisutnima su se obratili h. Ismet Begić i hfz. prof. dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, koji je, između ostaloga, ukazao na blagodati Mubarek Ramazana, posebno na značaj posta i učenja Kur'ana.

Također, prisutnima se obratila i stručna saradnica u Odjelu za brak, porodicu i ženski aktivizam Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić, ukazujući na važnost vraćanja tradicionalnim islamskim vrijednostima braka i porodice.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, u svojoj besjedi, između ostaloga, istakao je: ''Hvala vam što ste nas počastili vašim dolaskom na 19. tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog. Ovo je dobar znak da nas ramazan međusobno povezuje i zbližava i čini boljim, odgovornijim i solidarnijim. ''

Također, muftija je u svojoj besjedi istakao da su dva stuba na koja treba da se oslonimo. Prvi je islam, a drugi stub je obrazovanje.

Muftija je prisutne podsjetio i na dužnost zekata i sadekatu-l-fitra, institucionalne obaveze svakog muslimana, koje se isključivo daju u bejtu-l-mal, iz kojeg se pomažu različite ustanove, institucije i socijalno ugrožene kategorije našega društva.

  • 11