Greška
  • [SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but galerija/13-06-2017-01-danu-kur-ana is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

A+ A A-

U Sarajevu otvorena izložba „Dani Kur'ana“

Jučer je u Gazi Husrev-begovom Hanikahu zvanično otvorena izložba i manifestacija „Dani Kur'ana“ u okviru programa Ramazan u Bosni. Otvorenju izložbe u Gazi Husrev-begovom Hanikahu prisustvovali su predstavnici Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, Iranskog kulturnog centra kao i brojni građani. Manifestacija "Dani Kur'ana", povodom mjeseca ramazana, bit će održana od 12. do 16. juna u Sarajevu, a od 19. do 22. juna u Bihaću.

Nusret Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice BiH, istakao je kako je mjesec ramazana dobra prilika za organizaciju kulturnih događaja, ali i za druženje među ljudima.

- Mjesec ramazan je mjesec Kur'ana. Kur'an je Božija objava i mi ga doživljavamo na više načina. Proučavamo ga, izučavamo, učimo, po njemu se vladamo i u ibadetu prakticiramo kur`anski tekst, jer je to osnova za jednog vjernika - kazao je Abdibegović.

Naglasio je da je veoma značajno da je Sarajevo domaćin ovakve izložbe, posebno u mjesecu ramazanu.

- Nama je drago da Islamski kulturni centar Republike Iran već dvije godine zaredom priređuje ovu izložbu „Dani Kur'ana“, a to je stvarno najljepša prilika u mjesecu ramazanu. Mislim da su nam i ove godine ponudili vrlo sadržajne radove svojih umjetnika i ta manifestacija obogaćuje ove sadržaje kako u Sarajevu tako i u Bihaću. Zahvalan sam svim ljudima koji su pokazali interes da nas šeher Sarajevo doživi ovu manifestaciju i u ovom ramazanu - rekao je Abdibegović.

Ali Ameri, konzul za kulturu Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini, istakao je da je danas zvanično otvorena izložba na kojoj su izložena djela nekoliko uglednih iranskih umjetnika.

- Ovo je inače druga godina kako se izložba 'Dani Kur'ana' održava u Bosni i Hercegovini pod pokroviteljstvom Islamskog kulturnog centra Republike Iran u saradnji s Islamskom zajednicom u BiH. Mjesec ramazana je mjesec Kur'ana i ovo je stvarno izuzetna prilika da se prikažu sve one kur'anske ljepote - rekao je Ameri.

Dodao je i kako je mjesec ramazana izuzetna prilika za muslimane da se ujedine i budu složni.

- Mjesec ramazana je izuzetna prilika za muslimane da se ujedine i Kur'an je časna knjiga za sve muslimane. Ove godine su tri poznata umjetnika iz Irana prisutni na izložbi sa svojim radovima u oblasti kaligrafije, iluminacije, drvoreza i rezbarenja - kazao je Ameri.

Povodom toga u Bosni i Hercegovini će boraviti iranski umjetnici i predstaviti njihov rad izložbama kaligrafije i raznih tradicionalnih iranskih zanata.

(FENA)

{gallery}galerija/13-06-2017-01-danu-kur-ana{/gallery}

FaceBook