A+ A A-

U Zenici promovirana Buharijina zbirka hadisa

U okviru predramazanskih aktivnosti, u organizaciji Muftijstva zeničkog, Medžlisa Islamske zajednice Zenica i Izdavačke kuće El-Kelimeh iz Novog Pazara u petak 19.05.2017. godine u Velikoj Sali Gradskog vijeća Zenica organizirana je promocija Buharijine zbirke hadisa ''Sahih El-Buhari'', koju je na bosanski jezik preveo muhaddis Mahmut Karalić, prof.

23 05 2017 06 promocija buharija zenica

O Buharijinoj zbirci hadisa na promociji su govorili: doc. dr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički, hfz. prof. dr. Halil Mehtić, dekan IPF u Zenici, Mahmut Karalić, prof., prevodilac i gosp. Malik Nurović, direktor Izdavačke kuće ''El-Kelimeh'' Novi Pazar. Moderator je bio mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica. 

Na promociji je, između ostaloga, ukazano na veličinu lika i djela Imama Buharija, njegovu opreznost kod preuzimanja i bilježenja hadisa, te važnost ovog kapitalnog djela islamske biblioteke na bosanskom jeziku, posebno iz razloga što do poslije rata, bosanski muslimani nisu imali izdatih hadiskih zbirki na svome jeziku. Posebno je iskazano priznanje i zahvalnost prevodiocu promoviranog djela Mahmut ef. Karaliću, koji je preveo i ostalih pet zbirki Kutubu-s-sitte od kojih su tri objavljene a ostale tri su u obradi izdavačke kuće. Punih 19. godina prof. Karalić se svaki dan bavi hadisom i kao rezultat takvog truda je 40 prevedenih tomova hadiskih zbirki, 32 401 hadis i više od 20 hiljada prevedenih stranica.

Promotori su, također, istakli da Zeničani trebaju biti sretni i zahvalni Allahu Uzvišenom što žive u generaciji alima koji nam na bosanskom jeziku nude Sunnet Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s., kroz hadiske zbirke s komentarima.