A+ A A-

U Travniku održan seminar pod nazivom "Gradski džemati - novi model organizovanja"

U četvrtak, 18. maja 2017. godine u prostorijama islamskog centra na Kalibunaru Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u saradnji sa Muftijstvom travničkim u okviru manifestacije „Dani džemata i džamija", organizovala je seminar pod nazivom „Gradski džemati – novi model organizovanja na primjeru Bugojna, Travnika i Novog Travnika.

Seminaru su prisustvovali glavni imami i predsjednici Izvršnih odbora svih medžlisa Muftijstva travničkog te imami i predsjednici džematskih odbora gradskih i prigradskih džemata. Predavači na seminaru su bili mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički i mr. Aljo-ef. Cikotić, imam u džematu Kalibunar MIZ Travnik. Moderator seminara bio je Bahrudin-ef. Čolo. Uvodno ašere proučio je Enver-ef. Žužo.

U svom izlaganju mr. Abdibegović je podsjetio na dvije važne odluke Rijaseta IZ: da se 7. maj proglasi Danom džamija i da se na svakom temelju mora obnoviti porušena džamija. Nadalje, istako je da je džemat polazna tačka i temeljni nivo organizacije Islamske zajednice u BiH. Dva su zavičaja za svakog čovjeka; fizički zavičaj, mjesto u kome se čovjek rodio i odrastao i duhovni, džemat kojem pripada. Institucija džemata se kroz historiju od doba Poslanika preko Emevija, Abasija i Osmanlija do danas nikada nije prekidala i mijenjala. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i masovnog progona Bošnjaka sa njihovih vjekovnih ognjišta koji su sada razasuti diljem dunjaluka od Australije do Amerike došlo je do krize identiteta džemata. Bošnjaci koji su protjerani iz Banjaluke, Trebinja, Foče, Prijedora su poput roja pčela koji izišao iz košnice, a koji niko nije uhvatio. Drugi problem je statičnost i određeni klišei funkcionisanja u određenom broju džemata. Međutim islam podrazumijeva novu ideju i iskorak naprijed u svakom vremenu. Ne postoji novi islam, međutim, postoji novi pristup i shvatanje islama u vremenu u kojem živimo. Džamija je duhovno gnijezdo muslimana, a džemat je duhovni zavičaj muslimana. Budući da je islam vjera institucije vjerničko djelovanje je kroz džemat, a vjersko organiziranje kroz medžlis. U našem vremenu potrebno je podmlađivati džemate kako nam se ne bi desilo ono što se desilo crkvi u Evropi. Isto tako potrebno je uložiti dodatni napor u radu sa ženskim dijelom džemata jer oni čine polovinu populacije naših džemata.

Mr. Aljo-ef Cikotić u svom izlaganju napravio je presjek aktivnoti koje se obavlaju u tri islamska centra na području Muftijstva travničkog u Travniku, Bugojnu i Novom Travniku. Prije svega, izgradnjom spomenutih centara dobila se velika površina korisnog prostora za prijem velikog broja klanjača, ali i za druge različite aktivnosti. Dodatne prostorije u ovim centrima omogućuju rad sa svim uzrastima naših džematlija, djecom kroz mektebsku nastavu, omladinom putem kursa i škole islama te kroz sportske i edukativne aktivnosti, odraslim kroz tribine i predavanja, razne vrste kurseva npr. sufare, Kur'ana, stranih jezika, šivenja. Mogućnost organizovanja zajednićkih iftara, promocija knjiga i sl.

Muftija travnički dr. Adilović je napomenuo da pored ova tri centra postoji i nedavno otvoreni centar i Gornjem Vakufu te da je u fazi opremanja i centar u Vitezu. Slijedeći savjet Alije r.a. da odgajamo djecu u vremenu u kojem će oni živjet aktivnoti u džematu treba proširiti i obogatiti. Osnovna uloga postojanja džamije i džemata jeste naređivanje i promicanje svakog dobra i suzbijanje svake vrste zla. Pozvao je predsjednike izvršnih odbora medžlis i predsjednike džematskih odbora da pomažu imamima u realizaciji njihovih aktivnosti i da se potrude da im obezbijede što bolje uslove za rad. Ukazao je potrebu planskog i smišljenog rada i postavljanja određenih ciljeva u radu. Naglasio je da je imam najodgovornija osoba u džematu i da od njegovog truda i zalaganja zavisi koliko će džemat biti aktivan i polučiti određene rezultate. Preporučio je organizovanje različitih sportskih aktivnoti kako bi se privukla omladina kao i korištenje svega onog što omogućuju društvene mreže i internet u prezentaciji pozitivnih načela. Istakao je potrebu očuvanja povjerenja u institucije Islamske zajednice i istako činjenicu da se odlukom Reisu-l-uleme 1/8 sredstava iz Bejtul-l-mala daje siromasima i potrebnim.

Potom je pružena prilika učesnicima seminara da postavljaju pitanja i daju svoje komentare. Po završetku diskusije učesnici seminara su se složili da je seminar bio veoma koristan. Također, zaključeno je da manji gradovi koji nemaju islamske centre to mogu nadomjestiti dobrom saradnjom sa drugim društvenim subjektima. Moderator programa zaključio je seminar riječima: "Ne postoje veliki i mali džemati, već postoje dobro organizovani i neorganizovani džemati." Seminar je završen dovom koju je proučio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

(www.muftiluk-tr.ba)

  • 0101