A+ A A-

Obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića na otvaranju simpozija o Aliji Izetbegoviću

Sinoć je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvoren Međunarodni dvodnevni simpozij '”Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića'”. Na otvaranju simpozijuma obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović čije obraćanje prenosimo u cijelosti:

13 05 2017 01 reis obracanje simpozij

- Rekli su da je istinska mudrost svemu odrediti pravu mjeru. Naći mjeru u životu je najteži zadatak. Naći pravu mjeru, taj srednji put, u religiji, kulturi i politici je još teže. Vi ste se upravo s tim ciljem okupili večeras i ja vam na toj intelektualnoj hrabrosti čestitam.

Drago mi je da je došlo vrijeme da na najvišem akademskom nivou govorim o intelektualnoj ostavštini prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića. On nije zadužio samo svoj narod i njegovu domovinu. Često smo slušali kako se o misli predsjednika Izetbegovića više piše i debatira u svijetu nego kod nas. Nadam se da je vrijeme sada iza nas.

Većina Bošnjaka i njihove institucije i danas nastoje u svome življenju vjere, u izgradnji svoje kulture i profiliranju svoje politike držati se principa umjerenosti o kojoj je tako vješto pisao rahmetli predsjednik Izetbegović. On o tim idejama umjerenosti nije samo teoretisao nego je nastojao po njima živjeti i tako djelovati u svom javnom i političkom životu. Volja Božija je bila da ih je on morao braniti u najtežim okolnostima. Ali upravo u tim teškim okolnostima kroz koje je prolazio naš narod i njegova država te ideje su potvrdile svoj kredibilitet.

U takvom razumijevanju vjere, naše historije i kulture nije bilo prostora za bilo kakav radikalizam. Bošnjaci, ali i politika koju je vodio predsjednik Izetbegović ni u najtežim trenucima za našu državu i njene narode, nisu odustali od ideja suživota i od ideja prihvatanja drugih u njihovoj različitosti. Od tih ideja mi ne odustajemo ni danas.

Zato bih sve nas još jednom podsjetio da su u decembru 2015. najodgovorniji predstavnici bošnjačkog naroda u državnim, političkim, vjerskim, akademskim, kulturnim i drugim institucijama Bosne i Hercegovine potpisali Zajedničku izjavu u kojoj je izražen zajednička osuda pojavama radikalizma, ekstremizma i terorizma u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu.

To je primjer kako se dosljedno promiče ideja umjerenosti koju je u svom vremenu zagovarao predsjednik Izetbegović. Odustajanje od ovih vrijednosti ne bi bilo samo odustajanje od ideja koje je promovisao rahmetli predsjednik nego i od naše dugogodišnje tradicije iz koje je on progovarao u svojim djelima“, riječi su kojima je reisu-l-ulema Kavazović završio svoje sinoćnje obraćanje.

Treba dodati da su organizatori ovog dvonevnog seminara Muzej “Alija Izetbegović” i Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, tokom kojeg će kroz izlaganja različitih predavača biti govoreno o srednjem putu u Islamu kao i utjecaju prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.