A+ A A-

Održana finalna mektebska takmičenja Bihaćkog, Mostarskog, Travničkog i Tuzlanskog muftijstva

Bihać: 20. finalno mektebsko takmičenje Muftijstva bihaćkog

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine, u Bihaću je održano 20. jubilarno takmičenje mektebskih polaznika na nivou Muftijstva bihaćkog na kojem je učestvovalo 35 takmičara sa područja jedanaest medžlisa ovog muftijstva. Učesnici su imali priliku da svoje znanje iskažu u oblastima učenja Kur'ana i općeg poznavanja islamskoga učenja.

24 04 2017 04 mektebsko takmicenje bihac

Takmičenje je učenjem Kur'ana otvorio hfz. Suad-ef. Šahinović, profesor medrese Džemaluddin-ef. Čaušević u Cazinu. Uvodne riječi i toplu dobrodošlicu takmičarima i muallimima uputio je muftija Hasan-ef. Makić, dok je sekretar muftijstva, Nurija-ef. Kazaferović, dao osnovna uputstva vezana za ovogodišnje takmičenje. Po okončanju takmičenja proglašeni su pobjednici prema oblastima i kategorijama kako slijedi:

Kira'et-stariji uzrast: 1. Hromadžić Jahja iz džemata Drmaljevo (MIZ Velika Kladuša), muallim Suad-ef. Ćatić; 2. Merdić Mustafa iz džemata Harmani (MIZ Bihać), muallim hfz. Abdurrahman Osmanović; 3. Tričić Ibrahim iz džemata Šturlić (MIZ Cazin), muallim Nisfet-ef. Kovačević.

Kira'et-mlađi uzrast: 1. Kanurić Muhamed iz džemata Dijelovi (MIZ Bosanska Krupa), muallim Muhamed-ef. Begić; 2. Merdić Faruk iz džemata Harmani (MIZ Bihać), muallim hfz. Abdurahman-ef. Osmanović; 3. Mujadžić Sumeja iz džemata Čizmići (MIZ Cazin), muallim Ernad-ef. Osmanagić.

Opće znanje-stariji uzrast: 1. Hodžić Dželila iz džemata Toromani (MIZ Cazin), muallim Selmir-ef. Hodžić; 2. Aldžić Hana iz džemata Varoška Rijeka (MIZ Bužim), muallim Haris-ef. Veladžić; 3. Kudić Selma iz džemata Johovica (MIZ Velika Kladuša), muallim Belmin-ef. Agić.

Opće znanje-mlađi uzrast: 1. Omić Iman iz džemata Došci-Gornji Kamengrad (MIZ Sanski Most), muallim Senad-ef. Omić; 2. Majetić Delila iz džemata Mali Lug (MIZ Bihać), muallim Aldin-ef. Adilović; 3. Mahić Amina iz džemata Kamičani (MIZ Kozarac), muallim Amir-ef. Mahić.

Ukupni uspjeh: 1. Medžlis Islamske zajednice Cazin; 2. Medžlis Islamske zajednice Bihać; 3. Medžlis Islamske zajednice Bosanska Krupa.

Komisiju iz kira'eta su činili hfz. Suad-ef. Šahinović i hfz. Mehmed-ef. Kudić, profesori medrese Džemaluddin-ef. Čaušević, dok su članovi komisije za opće znanje bili muftija bihaćki, Hasan-ef. Makić, i direktor Cazinske medrese, Salih-ef. Dervić.

Medžlis IZ-e Mostar najuspješniji na mektepskom takmičenju Muftijstva mostarskog

Završno mektepsko takmičenje na nivou Mostarskog muftijstva danas je održano u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Najuspješniji polaznici mektepske pouke iz svih medžlisa danas su se takmičili u dvije kategorije i dvije starosne skupine.

24 04 2017 04 mektebsko takmicenje mostar 1

Komisija za kiraet u sastavu: hafiz Emin ef. Tucović, kura hafiz Armin Abaza i hafiz Aid Tilek u kategoriji mlađi uzrast kao najboljeg ocijenila je Zejda Marića iz Medžlisa IZ-e Mostar. Drugo mjesto pripalo je Lamiji Hadžić iz Tomislavgrada, a treće je osvojio Imran Vođo iz Konjica.  U kategoriji stariji uzrast prvo mjesto osvojila je Rukaja Konjarić iz Medžlisa IZ-e Jablanica, drugo Abdulah Tabaković iz Mostara i treće Zejd Omeragić iz Livna.

Komisija za ocjenjivanje općeg znanja koju su sačinjavali profesori Karađoz-begove medrese Ramiza Bandić Kafadar, Ilhama Puce, Armin Dokara i Meadin Mrndžić u kategoriji općeg znanja za mlađi uzrast najbolje je ocijenila Lamiju Šarić iz Medžlisa IZ-e Stolac. Drugo mjesto osvojila je Minela Balić iz Jablanice, dok je treće pripalo Derviši Lisić iz Tomislavgrada.

24 04 2017 04 mektebsko takmicenje mostar 2

U kategoriji općeg znanja stariji uzrast prvo mjesto osvojila je Lejla Borić iz Medžlisa IZ-e Livno, drugo Harun Jusufović iz Konjica,  a treće Selma Baralija iz Mostara. 

U ukupnom plasmani prvo mjesto pripalo je Medžlisu IZ-e Mostar, drugo mjesto Medžlisu IZ-e Tomislavgrad i treće Medžlisu IZ-e Livno.

Nagrade najuspješnijim polaznicima mektepske pouke na nivou Muftijstva uručili su sekretar Muftijstva Ramo Kajan, direktor Medrese hafiz Aid Tulek, savjetnik mostarskog muftije za vjerska pitanja Ilham ef. Puce i muftija Salem ef. Dedović.

„Raduje me da je nivo znanja kod djece iz godine u godinu sve bolji i kvalitetniji, da je konkurencija na takmičenjima sve jača. To dovoljno govori da se ozbiljno radi i da se ulaže u mektepsko podučavanje što pokazuju rezultati koje ostvaruje naše Muftijstvo na nivou Rijaseta“, zahvalivši svim takmičarima, njihovim mualimima, mualimama i roditeljima pored ostalog u svom obraćanju naglasio je muftija Dedović.

U Jajcu održano 20. mektebsko takmičenje za nivo Muftijstva travničkog

U nedjelju, 23. 04. 2017. godine u Jajcu je održano XX  mektebsko takmičenje na nivou Muftijstva travničkog. Takmičenje se odvijalo u dvije discipline: opće znanje i kiraet te dvije kategorije: mlađi uzrast (do 6 razreda) i  stariji uzrast (7 do 9 razred). Učešće na takmičenju uzela su 32 takmičara koji su osvojil prva mjesta na nivou 8 medžlisa Muftijstva travničkog.

24 04 2017 04 mektebsko takmicenje travnik

Komisiju za pregled testova iz općeg znanja sačinjavali su sekretar Muftijstva, predsjednik, i svi glavni imami medžlisa Muftijstva travničkog, dok su komisiju za kiraet sačinjavali hfz. Ibrahim-ef. Bektaš, predsjednik, hfz Salih-ef. Haseljić i hfz. Mahir-ef. Ramić. Supervizor takmičenja bio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Prijava kandidata za takmičenje počela je u 9:00sati u džamiji Esme Sultanije u Jajcu. Domaćin MIZ Jajce se potrudio da obezbijedi doručak svim takmičarima, njihovim roditeljima, muallimima i članovima komisije.

Nakon uvodnih napomena sekretara Muftijstva, Rešad-ef. Lende i sekretara MIZ Jajce, Senad-ef. Hadžića, vezanih za takmičenje i predstavljanja komisije iz kiraeta pristupilo se samom takmičenju. Komisija za kiraet ispitivala je djecu iz mlađe i starije kategorije u džamiji Esme Sultanije, dok je testiranje djece iz testa općeg znajaa u obje kategorije održano u Šamića džamiji.

Po završetku testiranja i ispitivanja iz kiraeta pristupilo se zbrajanju rezultata i pripremanju diploma i nagrada pobjednicima. Nakon podne namaza i uvodnih riječi domaćina takmičenja glavnog imama MIZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžića, sekretar Muftijstva je pročitao imena pobjednika. Nagrade pobjednicima su uručili Zehrudin-ef. Hadžić kao domaćin, Ferid-ef. Huseinbašiš, glavni imam MIZ Busovača, Esad-ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf te muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. 

Pobjednici u kategoriji test općeg znanja za mlađi uzrast su:

1. mjesto, Zec Enis iz džemata Vesela, MIZ Bugojno, muallim Kemal-ef. Tokmić sa osvojenih 57 bodova,

2. mjesto, Keljić Belmin iz džemata Turbe - stara džamija, MIZ Travnik, muallim Adis-ef. Zelkanović, sa osvojenih 55,5 bodova i

3. mjesto, Sijah Amna iz džemata Grad, MIZ Novi Travnik, muallim Salih-ef. Zukić, sa osvojenih 53 boda.

Pobjednici u kategoriji test općeg znanja za stariji uzrast su:

1. mjesto, Hodžić Amela iz džemata Bukovci, MIZ Busovača, muallim Eldin-ef. Buljina sa osvojenih 57 bdova,

2. mjesto, Kasum Lejla iz džemata Kasumi, MIZ Jajce, mullima Nisveta Kasum, sa osvojenih 56,5 bodova i

3. mjesto, Dautović Faris iz džemata Maline, MIZ Travnik, muallim Merzuk-ef. Grabus, sa osvojenih 55 bodova.

Pobjednici u kategoriji Kiraet za mlađi uzrast su:

1. mjesto, Imamović Tahir iz džemata Karadže, MIZ Bugojno, muallim Adnan-ef. Jusufspahić, sa osvojenih 58.5 bodova,

2. mjesto, Šošić Jusuf iz džemata Voljevac, MIZ Gornji Vakuf, muallim Admir-ef. Malanović sa osvojenih 57,83 boda i

3. mjesto, Avdić Ubejdullah iz džemata Lonđa, MIZ Donji Vakuf, muallim Samir-ef. Ahmić, sa osvojenih 57,16 bodova.

Pobjednici u kategoriji kraet  za stariji uzrast su:

1. mjesto, Baltić Elvedin iz džemata Maline, MIZ Travnik, muallim Merzuk-ef. Grabus, sa osvojenih 58,83 boda

2. mjesto, Mujkanović Emina iz džemata Lupac, MIZ Vitez, muallim Almedin-ef. Mešković, sa osvojenih 56,10 bodova i

3. mjesto, Grizić Ahmed iz džemata Grad, MIZ Novi Travnik, muallim Salih-ef. Zukić, sa osvojenih 54,50 bodova.

U ekipnom plasmanu prvo mjesto zauzeo je Medžlis Travnik, drugo mjesto Medžlis Bugojno, dok je treće mjesto zauzeo Medžlis Vitez.

Pored vrijednih novčanih nagrada i knjiga koje je obezbijedilo Muftijstvo uz pomoć medžlisa, domaćin takmičenja MIZ Jajce uz pomoć sponzora obezbijedio je vrijednu nagradu "tablet" za prva mjesta u sve četiri kategorije, a za sve ostale takmičare i članove komisija DVD Kur'an.

Nakon uručivanja nagrada prigodnim vazi nasihatom prisutnima se obratio muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović i čestitao svim takmičarima, a posebno pobjednicima naglasivši da su pokazili zavidno znanje.

Završno ašere proučio je Baltić Elvedin, pobjednik u kategoriji kiraeta za stariji uzrast, a dovu je proučio mr. Salih-ef. Indžić, glavni imam MIZ Travnik. Nakon svečanog uručivanja nagrada domaćin je obezbijedio i ručak za sve učesnike, njihove muallime, roditelje i članove komisija.

Muftijstvo travničko na finalnom takmičenju na nivou Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavljat će, ako Bog da: Zec Enis, Hodžić Amela, Imamović Tahir i Baltić Elvedin. Svim učesnicima čestitamo na pokazanom znanju, a predstavnicima na nivou Rijaseta uspjeh u predstojećem takmičenju. Posebna zahvala i čestitke na uspješno organizovanom 20. mektebskom takmičenju na nivou Muftijstva travničkog idu domaćinu MIZ Jajce na čelu sa glavnim imamom Zehrudin-ef. Hadžićem.

Mektebsko takmičenje Muftijstva tuzlanskog

Mektebsko takmičenje Muftijstva tuzlanskog održano je u nedjelju 23. aprila ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Na takmičenju su učestvovala 152 takmičara, koje su pripremali 79 imama, muallima i muallima s područja svih 23 medžlisa Muftijstva tuzlanskog.

24 04 2017 04 mektebsko takmicenje tuzla

Takmičenje je održano u 4 kategorije: test iz mektebske nastave – opće znanje (mlađi uzrast), test iz mektebske nastave – opće znanje (stariji uzrast), kiraet – učenje Kur'ana (mlađi uzrast) i kiraet – učenje Kur'ana (stariji uzrast).

Najbolje rezultate u testu općeg znanja-mlađi uzrast postigli su:

    1. Aner Musić iz džemata Ćehaje, MIZ Srebrenik, njegov muallim je Jasmin-ef. Begunić,

    2.  Fatima Huskanović iz džemata Džamije Kralj Abdulah, MIZ Tuzla, njen muallim je hafiz Edin-ef. Peštalić,

    3. Ilma Mehmedović iz džemata Donji Humci, MIZ Čelić, njen muallim je Amel-ef. Habeš.

Najbolje rezultate u testu općeg znanja-stariji uzrast postigli su:

    1. Šejla Muminović iz džemata Reuf-begove džamije, MIZ Gradačac, njen muallim je hafiz Kemal-ef. Mehić,

    2. Anesa Mujkić iz džemata Prokosovići, MIZ Puračić, njen muallim je Ekrem-ef. Brigić,

    3. Dženis Velagić iz džemata Stari Teočak, MIZ Teočak, njegov muallim je Amir-ef. Abdulahović.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet-mlađu uzrast postigli su:

    1. Malik Okanović iz džemata Bijeljina, MIZ Bijeljina, njegova muallima je Enisa Okanović,

    2. Talha Alić iz džemata Donja Lohinja, MIZ Gračanica, njegov muallim je Zihnija-ef. Mehinbašić,

    3. Faris Halilčević iz džemata Centar, MIZ Živinice, njegov muallim je Esad-ef. Nišić.

Najbolje rezultate u kategoriji kiraet-stariji uzrast postigli su:

    1. Revda Hodžić iz džemata Vukovije Gornje, MIZ Kalesija, njen muallim je Enes-ef. Sakić,

    2. Halima Baturić iz džemata Jelovče Selo, MIZ Gradačac, njen muallim je Hajrudin-ef. Baturić,

    3. Muhamed Čirak iz džemata Džamije Kralj Abdulah, MIZ Tuzla, njegov muallim je hafiz Edin-ef. Peštalić.

U ukupnom zbiru bodova najviše ih je osvojila ekipa Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, te su tako zauzeli prvo mjesto. Drugo mjesto zauzela je ekipa Medžlisa Živinice, dok su sveukupno trećeplasirani bili takmičari Medžlisa Srebrenik.

Na ceremoniji zatvaranja takmičenja, u prisustvu muderrisa Medrese i glavnih imama medžlisa, Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, čestitao je učesnicima takmičenja, njihovim muallimima i muallimama i roditeljima, istakavši važnost znanja i mekteba. Muftija je kazao da nema velikih ciljeva, niti se do njih može doći, bez znanja, te da nema cjeline našeg identiteta bez mekteba.

Muftija Fazlović je uručio i priznanje Behram-begovoj medresi za pomoć u organiziranju ovog takmičenja, a koje je u ime Medrese primio direktor Ahmed-ef. Hatunić.