A+ A A-

Počinje izgradnja jedine neobnovljene džamije u Banjoj Luci

28 03 2017 03 arnaudija banjaluka obnovaSvečanost polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije, jedine neobnovljene banjalučke džamije, bit će održana 22. aprila.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem 11. oktobra 2016. u Ankari su potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banjoj Luci.

Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci. Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci.

O ponovnoj obnovi Arnaudije, porušene 7. maja 1993. godine, razgovarano je i na nedavnom sastanku direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića sa muftijom banjalučkim Osmanom ef. Kozlićem. Bilo je riječi i o pripremama za održavanje 7. manifestacije "Dani vakufa u BiH" koja će ove godine, osim u Sarajevu, biti održana u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila. Ovogodišnju manifestaciju činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji, okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentacija projekata, izložba o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, te postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci.

Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci. Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije. Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

(www.vakuf.ba)