A+ A A-

„Dani vakufa 2017“: Program ovogodišnje manifestacije u Sarajevu, Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu

20 03 2017 01 vakufska sastanakDirektor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović je 17. marta održao sastanak sa muftijom banjalučkim dr. Osman ef. Kozlićem. Povod sastanka bile su pripreme za održavanje 7. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koja će se ove godine, pored Sarajeva, održati u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Jajcu, Kiseljaku i Bužimu, u periodu od 21. do 29. aprila. Sastanku su također prisustvovali: Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa IZ Banja Luka, Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Gradiška, Huso Salihović, pravnik u Vakufskoj direkciji i Amel Mešić, sekretar.

Ovogodišnju manifestaciju činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji od kojih izdvajamo okrugli sto i tribine o vakufima, promocije knjiga, prezentaciju projekata, izložbu o vakufima, svečano otvaranje vakufskih objekta u Bosanskoj Gradišci, Bužimu i Kiseljaku, postavljanje kamena temeljca za ponovnu izgradnju Arnaudija džamije u Banjoj Luci, dodjelu plakete najistaknutijem vakifu, hutbu o vakufima, mevlud u povodu Lejletu-l-mi’radža i Dana vakifa, te hatmu svim vakifima.

Imajući u vidu da se sadržaji manifestacije „Dani vakufa u BiH“ svake godine osim Sarajeva organiziraju i u drugim bh. gradovima, kako u Federaciji tako i u RS-u, na sastanku je dogovoreno da Vakufskoj direkciji u ovogodišnjoj manifestaciji, kao partner, bude i Muftijstvo banjalučko, Medžlis IZ Banja Luka i Medžlis IZ Bosanska Gradiška, sa sljedećim sadržajima: svečanost polaganja kamena temeljca za Arnaudiju džamiju u Banjoj Luci, a u Bosanskoj Gradišci svečanost otvaranja obnovljenog vakufskog objekta Derviš-hanumine medrese, tribina „Vakufi na području Medžlisa IZ Bosanska Gradiška“, mevlud u povodu Lejletu-l-mi'radža i Dana vakifa i hatma svim vakifima.

Svečanost polaganja kamena temeljca za Arnaudiju džamiju održat će se 22. aprila. Poznato je da su u Ankari, 11.10.2016. godine, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH dr. Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije u Banja Luci.

Naime, Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svog partnera Generalne direkcije vakufa Republike Turske osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banja Luci. Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje u agresiji svih porušenih džamija u gradu Banja Luci.

Na sastanku direktor Vakufske direkcije i muftija banjalučki su također razmatrali predmete koji se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za pojedine vakufske nekretnine u Banjoj Luci, kao i na projekte za unaprijeđenje vakufa i njihovo ekonomsko jačanje u Banjoj Luci.

(www.vakuf.ba