Promo banner

A+ A A-

Medžlis IZ Mostar: Arheološki istražiti lokalitet bivšeg Lakišića harema

Skupština Medžlisa IZ-e Mostar na sjednici održanoj 18. februara 2017. godine u Studentskom hotelu na prijedlog mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića jednoglasno je usvojila dva zaključak o aktueloj problematici vezanoj za lokalitet bivšeg Lakišića harema.

20 02 2017 01 sjednica miz mostar

Skupština Medžlisa IZ-e Mostar podržala je zahtjev mostarskog muftije i zatražila od nadležnih gradskih vlasti da se cjelokupan lokalitet harema dosljedno arheološki istraži, da se ispitaju i tačno utvrde njegove granice, jer Islamska zajednica neće nikada odustati od svog legitimnog zahtjeva da u tom dijelu grada izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog kulturnog centra.

„S obzirom da je opredijeljena za poštivanje zakonskih procedura Skupština Medžlisa IZ-e Mostar poziva nadležne istražne i pravosudne državne organe, uključujući SIPA-u, Tužilaštvo BiH  da ispitaju i precizno utvrde šta je u tom dijelu grada izgrađeno nezakonito i mimo zakonskih procedura.  Zahtjevamo od svih odgovornih nivoa vlasti da daju valjan odgovor na sva otvorena pitanja kako bi se utvrdile pojedinačne i kolektivne odgovornosti zarad bolje i prosperitetnije budućnosti i dobrobit našeg grada“, saopćeno je nakon sjednice Skupštine Medžlisa IZ Mostar.