Promo banner

A+ A A-

U Potočarima otvoren Muzej genocida

Stalna postavka "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice", odnosno Muzej u Memorijalnom centru Potočari otvoren je u četvrtak 9. februara ove godine.

Ova postavka dio je zajedničkog i kontinuiranog nastojanja da se očuva sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici i da se u svijet još jednom pošalje poruka da se ono što se desilo u Srebrenici ne smije zaboraviti i nikada više ne smije ponoviti.

Dizajn stalne postavke napravio je Memorijalni centar Kamp VVesterbork iz Holandije, u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica - Potočari i holandskom mirovnom organizacijom PAX.

Postavka je namjenski napravljena u renoviranoj zgradi nekadašnje komande bataljona holandskog UNPROFOR-a i čini dio šireg programa kojeg finansira Ambasada Holandije u Bosni i Hercegovini.

Otvaranju je, u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prisustvovao Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Ovom prilikom muftija Fazlović je izjavio da je neprocjenjiva važnost ovog Muzeja za istinu. Smatra da nas sve suoprotno vodi u mrak i smutnju, protiv čega se buduće generacije moraju stalno boriti. Istakao je da ovdje vidimo i otkrivamo nove stranice istine, svjedočanstva koje je važno u prvome redu za Srebreničane, za ovaj grad, za cijelu zemlju, ali i za cjelokupnu ljudsku civilizaciju.

(www.muftijstvotz.ba)

  • 0101