Promo banner

A+ A A-

Predstavnici Uprave za vjerske poslove boravili u službenoj posjeti Bihaću

BIHAĆ, 30. decembar 2016. - Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, mr. Nusret-ef. Abdibegović i njegovi saradnici dr. Enes Svraka šef odjela za mekteb i mlade i Bahrudin-ef. Čolo stručni saradnik u Odjelu džemat, imam i razvoj vjerskog života, kraj godine je iskoristio za službenu posjetu Krajini u okviru koje se sastao sa predstavnicima Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ Bihać.

Tom prilikom mr. Abdibegović se sastao sa Mensur-ef. Ćehićem, glavnim imamom MIZ-e Bihać i Enver-ef. Moranjkićem, predsjednika MIZ-e Bihać, s kojima je razgovarao o budućim planovima i vizijama MIZ-e Bihać koje se tiču vjerskog djelovanja imama i njihovom radu sa mladima, ženskom aktivizmu i posebnim programima u kontekstu rada u zatvorskim jedinicama. Mr. Abdibegović je izrazio zadovoljstvo onim što je zatekao u pogledu rada i djelovanja MIZ-e Bihać, dodavši kako MIZ-e Bihać treba početi razmišljati o pokretanju islamskog vrtića.

Značaj džemata

Nakon sastanka, mr. Abdibegović je u gradskoj džamiji održao hutbu na kojoj je istakao potrebu zajedništva, kao i kontinuiranom radu i djelovanju u pravcu činjenja dobrih djela, dodavši i to da je džemat jedina kategorija koja se nije mijenjala od vremena Božijeg Poslanika, a.s., skrenuvši pažnju na značaj očuvanja džemata kao takvog.

Isti dan u večernjim satima, mr. Abdibegović je bio gost predavač na tribini koju Bihaćko muftijstvo i MIZ-e Bihać organizuju u saradnji sa Islamskim pedagoškim fakultetom i Udruženjem Život iz Bihaća.

Sljedećeg dana, mr. Abdibegović je boravio u službenom obilasku mekteba na području MIZ-e Bihać, gdje je imao priliku da se uvjeri u odgojno-obrazovni rad i djelovanje imama sa područja MIZ-e Bihać.

F. Vojić

  • gradska_dzamijagradska_dzamija