A+ A A-

U prodaji novi broj Preporoda

U novom broju Preporoda od 1. januara na 72 stranice, kojeg možete pronaći na svim boljim prodajnim mjestima štampe, možete čitati:

30 12 2016 03 preporod novi broj

U povodu jubileja 480. godina Gazi Husrev-begove medrese i Biblioteke Preporod donosi intervju s direktorom Gazi Husrev-begove biblioteke Osmanom Lavićem.

Akademik Enes Karić o Biblioteci piše u tekstu“Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci”, a urednik Preporoda Ekrem Tucaković u uvodniku pita “Zašto su nakon 480 godina duhovni potomci Gazi Husrev-bega najnepismeniji u regiji?

O medresi govore: reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, rdr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema s mandatom 1993-2012., dr. Zilka Spahić-Šiljak i dr. Jusuf Žiga.

Pročitajte utiske s prve hafiske dove u Crnoj Gori nakon 65 godina, hafiske dove za tri hafiza u Travniku i hafiske dove mladog hafiza u Prnjavoru, drugog po redu.

Pišemo o asistentu s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, koji je doktorirao po drugi put u periodu od dvije godine. Nakon odbrane doktorske teze u Zagrebu prošle godine, doktorirao je i ove 2016. godine u Sarajevu.

Donosi se objašnjenje šta Islamska zajednica dobija uvođenjem ISO standarda čiji je proces završen 21. decembra 2016. godine.

S obzirom na kraj godine analizirano je sedam značajnih projekata Islamske zajednice u protekloj 2016. godini.

Aida Hafizović-Hadžimešić problematizira međuljudske odnose kod muslimana s tekstom ”Ima li iko danas da je 'samo' musliman”.

O ulozi porodice u savremenom svijetu, u povodu Dana porodice, piše dr. Selman Selhanović u tekstu “Porodica kao riznica trajnih moralnih vrijednosti“.

Odgovori fetva-i emina na pitanja čitalaca donose teme o statusu onoga ko umre prije Arefata; primanju hedija nakon završenog posla; (ne)opravdanosti naklanjavanja namaza i dr.

Za Preporod govore: Sabahudin Ćeman, glavni imam IZ Bošnjaka Sjeverne Amerike i zamjenica glavnog tužioca u Hagu Michelle Jarvis, koja kaže: ”Trinunal je kategorički potvrdio seksualno nasilje se može tretirati kao ratni zloćin, zločin protiv čovječnosti i genocid.

Dr. Nezir Halilović nakon primjera Sjeverne Irske, piše o povijesti Kipra u tekstu “Šta Bošnjaci mogu naučiti od Kipra?“

Dr. Abdulgafar Velić analizira Društveno djelovanje vjerskih autoriteta Bošnjaka tokom II svjetskog rata, s posbenim osvrtomn na Mehemda Handžića kome je ove 2016. godine 110. godišnjica rođenja.

Bahrudin Čolo objašnjava pogrešne stavove u vezi s terminom ehl-i sunnet ve-l-džemat, a mr. Haris Dubravac piše vrlo zanimljiv tekst “Ibn Arebi- spone s hadisom i Sunnetom“.

Rabija Husić s komentarom Moderna “tradicija“ poručuje: “Ne gradi se kultura na šarenim slikama drugih“, a Aida Krzić piše o bosanskom jeziku i njegovom duhu kod građana BiH.

O najpoznatijim arapskim pjesnicima piše mr. Hamza Muratspahić. A dr. Džemaludin Latić posvećuje pažnju pjesniku Šereduddinu el-Busiriju.

U ovom broju objavljujemo prvonagrađeni rad Fonda Bošnjaci, te donosimo vijesti iz brojnih džemata BiH, poput akcije učenika mekteba za djecu Sirije, akcije mladih Živinice koji su za humanitarne projekte skupili 65.000 maraka i dr.

I u ovom broju Preporod analizira sudbinu Sefarda u BiH i njihovu muziku u kulturi bosanskih Jevreja.