A+ A A-

Manifestacija „Selam ya Resulallah“: Večeras druženje sa dr. Harisom Silajdžićem

haris silajdzicU okviru programa ovogodišnje manifestacije Dano o Allahovom Poslaniku „Selam ya Resiulallah“ koja se održava u Sarajevu, večeras će biti upriličeno druženje sa dr. Harisom Silajdžićem, bivšim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Družene će se održati u Bošnjačkom institutu - Fondacije Adil Zulfikarpašić sa početkom u 19:00h, a moderator susreta će biti Muhamed ef. Velić.

Dr. Mustafa Cerić održao prvo predavanje o Muhammedu a.s.

Sinoć je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prvo predavanje o Božijem Poslaniku a.s. održao bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, čime je otvorena serija predavanja koja će biti realizirana u mjesecu mevluda. Meho ef. Šljivo je otvorivši program također pozvao da se kratko obrate muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice dr. Ferid ef. Dautović, te nakon njih da svoje predavanja započne dr. Mustafa ef. Cerić.

06 12 2016 02 manifestacija sarajevo mevlud 3

Predavanje koje je upriličio dr. Cerić je satkano dokazima iz Kur'ana i Biblije, i mnogo poruka koje ukazuju na način života Poslanika a.s. njegovo poslanstvo, i način postupanja. Po završetku predavanja, dr. Mustafi Ceriću je uručena i zahvalnica za učešće u manifestaciji.

Bogat program manifestacije

06 12 2016 02 manifestacija sarajevo mevlud 2

Ovogodišnja manifestacija „Selam ya Resulallah“ sada već 12. po redu, svečano je otvorena u subotu (03.12) ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu. Simboliziranjem 571. godinu, godinu rođenja Poslanika s.a.w.s. podijeljen je isti broj ruža.  Muftija sarajevski, Enes ef. Ljevaković je otvorio manifestaciju riječima nade da će ova manifestacija probuditi ljubav prema Poslaniku, s.a.w.s. i mir među ljudima.

06 12 2016 02 manifestacija sarajevo mevlud 1

U svom obraćanju, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Ferid ef. Dautović je ukazao na to da će fokus manifestacije biti na 12. rabbiul-evvelu, kao dan rođenja i slanja milosti čovječanstvu, jer je Uzvišeni Allah, dž.š., poslanstvom Muhammeda, s.a.w.s., poslao uputu i olakšanje čovječanstvu. Svečano otvaranje je također svojim obraćanjem uveličao direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Avdibegović koji je čestitkama i zahvalama organizatorima manifestacije uputio poruku nade da će ovaj mjesec donijeti lijepu mevludsku atmosferu na ove prostore.

Manifestacija će trajati do 29. decembra, a bogati program će obilježiti omladinska druženja, predavanja, tribine i mevludske svečanosti po sarajevskim džematima kao i nezaobilazna večer ilahija i kasida kojom će biti zatvorena ovogodišnja manifestacija. Program manifestacije sa terminima događaja možete pronaći ovdje.