A+ A A-

Reisu-l-ulema: Institucionalizirati odnos Njemačke i muslimanskih zajednica

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović naglasio je opredijeljenost Islamske zajednice u BiH za uspješno realiziranje procesa institucionalizacije odnosa Savezne Republike Njemačke i muslimanskih zajednica u toj zemlji koje zajedno čine treću po brojnosti vjersku skupinu.

Reis je uvjeren da Islamska zajednica može pružiti dragocjen doprinos ovom procesu.

25 10 2016 reis kavazovic

On je to izjavio na večerašnjoj međunarodnoj konferenciji o temi "Religija i politika: Uloga Islamske zajednice u BiH u institucionalizaciji islama u Njemačkoj", održanoj u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, javlja Fena.

- Pitanje islama i muslimana u zapadnoevropskim zemljama danas je otvoreno, pojavljuje se u različitim vidovima i prema njemu se zauzimaju različiti stavovi. Praktični značaj pitanja razlikuje se od zemlje do zemlje, kao što se vrijednost razmatranja razlikuje po tome s kojim ciljem i u kojem kontekstu se ono postavlja.

U Islamskoj zajednici se razmatraju različite strane ovog pitanja u evropskim društvima, posebno u zemljama u kojima djeluju bosanski džemati i mi veoma cijenimo opću važnost i vrijednost vladajućeg stava i odnosa prema ovom pitanju u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Vjerujem da nikoga ne treba uvjeravati u to da je Savezna Republika Njemačka zemlja u kojoj se pitanje islama i muslimana pojavljuje na najkompleksniji način i da njegovo raspravljanje i rješavanje ima veliki, najveći mogući značaj. Prije svega, razumljiv je položaj Njemačke u zajednici evropskih država i njemačkog društva u pluralnom i demokratskom ambijentu današnje Evrope. U Njemačkoj živi jedna od najbrojnih i najheterogenijih skupina muslimana u zapadnoj Evropi.

Višemilionsko ljudstvo pripadnika islama u Njemačkoj čine muslimani iz mnoštva muslimanskih naroda i oni su doskora činili dvije kategorije stanovnika: državljane Njemačke i gostujuće radnike na privremenom boravku.

Zadnjih , njima su se pridružili izbjeglice iz Sirije, Iraka, Afganistana, i ovi nevoljnici čine sada posebnu kategoriju - kazao je između ostalog reis Kavazović.

Naglasio je vladajući politički i društveni stav u Njemačkoj da jednostrano medijsko zanimanje ili uskostranački politički odnos prema ovom etnički i kulturno raznolikom muslimanskom ljudstvu, koje je u različitom stepenu socijalno i kulturno integrirano, ne  valjano skupno znanje i vrednovanje.

Nasuprot antiislamskih i antimuslimanskih ispada i društvenih inicijativa, afirmira se institucionalni kontekst kao okvir u kojem se najpotpunije i najrealnije obuhvataju različiti aspekti društvene prakse, javnog djelovanja, običaja, institucionalne organiziranosti muslimana. To je okvir koji osigurava valjana zakonodavna rješenja i valjano suočavanje s novim situacijama, dodao je.

- Vrijednost ovakvog odnosa za muslimane generalno, i za nas u Islamskoj zajednici napose, svakako uvećava to što on ima podršku u vjerskim zajednicama katolika i protestanata Njemačke.

Pitanje islama i muslimana u zapadnoevropskim društvima ima, naravno, i svoju drugu stranu, za koju bi mnogi rekli da je to zapravo prva strana. To je odnos pripadnika islama prema zakonskim normama i općevažećim vrijednostima u zapadnoevropskim zemaljama u kojima su stalno ili privremeno nastanjeni. U Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini smo itekako svjesni važnosti ove strane i individualne i kolektivne odgovornosti muslimana u odnosu na socijalnu, političku i kulturnu stvarnost zapadnoevropskih društava.

Također smo svjesni teškoća koje neorganiziranost i običajna i etnička heterogenost muslimana predstavlja za uspostavljanje produktivnih institucionalnih odnosa političkih i državnih institucija zapadnoevropskih zemalja i muslimanskih zajednica u tim zemljama. Zato, odgovorno i s neskrivenim samopouzdanjem, tvrdimo da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini može i treba da bude reprezentativni sudionik predstavljanja muslimana u procesu institucionalizacije odnosa Savezne Republike Njemačke i muslimanskih zajednica - naveo je također reisu-l-ulema na večerašnjoj konferenciji.

Član njemačkog Bundestaga Michael , također učesnik skupa, koji za sebe kaže da je prijatelj BiH i bosanskog islama, izjavio je da Bosna vrlo rano postaje mjesto tolerancije.

Evropa mora biti otvorena za bosanski islam, a bosanski islam ne potiče netolerantnost, zaključio je ovaj, po sopstvenim riječima, prijatelj BiH, koji je bio među prvim zapadnoevropskim studentima u Sarajevu nakon završetka posljednjeg rata u BiH.

- Vrlo je važno otvoriti dijalog i nazvati stvari pravim imenima, govoriti o pravim problemima - zaključio je.

O Ustavu Islamske zajednice u BiH je na večerašnjoj konferenciji govorio prof.dr. Hilmo Neimarlija, a zvanice je uime organizatora skupa, Fondacije Konrad Adenauer, pozdravio rukovodilac Karsten Dummel.

(Fena)