Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida

Sarajevo, 21. oktobar 2016. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović posjetio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida. Reisu-l-ulemu je sa izloženom postavkom upoznao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH. Inače, ovaj muzej otvoren je u julu ove godine i obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. U sastavu muzeja nalaze se arhiv i izložba Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Također tu su i prostori koji govore o zločinima protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici a sadrži i video-izjave i svjedočenja žrtava.

21 02 2016 03 reis muzej genocida

„Ovo mjesto je mjesto našeg pamćenja i želim se zahvaliti Jasminu koji je sve ovo pokrenuo, našao prostora i snage da mlađe generacije koje nisu svjedočile zločinima i genocidu vide dijelove naše stvarnosti od 1992-1995. Ostaje na svima nama da pomognemo ovim ljudima da iznesu pomenuti projekt. Možda je i bolje da ovo radi udruženje koje je na svojoj koži osjetilo svu brutalnost zločina. Islamska zajednica pomoći će ovim ljudima da donesu istinu i da se ona ne sakrije“, kazao je prilikom posjete ovom muzeju reisu-l-ulema Kavazović.

21 02 2016 03 reis muzej genocida 1

Reisu-l-ulema se u izjavi osvrnuo i na rezultate lokalnih izbora u Srebrenici:

„Srebrenica je veliki izazov za sve nas, zbog Potočara, zbog genocida zbog svega što se tamo desilo. Ono što se dogodilo kada su u pitanju izbori nije najveća tragedija koja se mogla dogoditi, ali mislim da Srebrenica šalje poruku svim Bošnjacima, a prije svih Bošnjacima Srebrenice. U političkom smislu Srebrenicu nije mogao odbraniti niko drugi izuzev oni sami i to je u stvari poruka živih Srebreničana onim mrtvima u Potočarima. Jednom prilikom sam kazao da ne trebamo halaliti onima koji su taj dan mogli a nisu izašli na izbore i to ponavljam i ovaj put. Niko nije imao niti ima opravdanje pa da kaže da ga se to ne tiče. A mi muslimani vjerujemo u dan kada će se živi i mrtvi susresti i morati jedni druge pogledati u oči“, kazao je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom također podsjećamo da se Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida nalazi u sarajevskoj ulici Ferhadija na broju 17 i otvoren je svakim danom od 09h do 22h.

  • IMG_4501IMG_4501