A+ A A-

Fond Gazi Husrev-beg: Uručena jubilarna 2000. stipendija

Jučer je u dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke poslije podne-namaza upriličena je svečanost u povodu uručivanja stipendija Fonda Gazi Husrev-beg iz Njemačke.

20 10 2016 01 stipendije gh fond

Prisutnima su se obratili redovni stipenditori, od kojih su neki bili sami korisnici stipendija poput Emine Tufekčić. “Za sve one koji žele da se uključe i pomažu drugima pozivam da se pridruže. Pomoć nije samo u novcu, već i u lijepoj riječi. Ovi ljudi su me naučili da je dobročinstvo  jedina stvar koja će nas izvesti na pravi put. Ja im se na tome zahvaljujem.“

20 10 2016 01 stipendije gh fond 1O dobročinstvu je govorio i reisu-l-ulema Kavazović, koji je u svom obraćanju kazao: “Duboko vjerujem da ljudski život nema nikakov smisla ako nema u njemu vjere i dobročinstva. Svi mi koji smo ovdje, koji svjedočimo ovom dobru, želim vas podsjetiti da je naša vjera dostavljena prema djeteta koje je ostalo siroče. To bi svakog muslimna i muslimanku obaveže kako i na koji način trebamo se odnositi prema onima kojima je naša pomoć potrebna.“ Reisu-l-ulema je uručio i jubilarnu dvijehiljaditu stipendiju.

Prisutnima se obratio i muftija IZ Bošnjaka u Njemačkoj Pašo-ef. Fetić koji je poručio učenicima i studentima da u svojim životima pomažu druge i budu od koristi drugima. Priznanja na današnjoj svečanosti dobili su mnogi stipenditori, a najveću donaciju ove godine dao je Omer Hodžić iz Njemačke u visini od 5.000 eura.

Ovo je najuspješnija akcija koju je pokrenula IZBNj-e i održala njen kontinuitet. Obrađeno je  4.916 molbi, podijeljeno 2.110 stipendija, sa 2016. godinom, po 500,-€, što odgovara sumi od 1.055.000,-€. Ove godine uručena je i jubilarna 2.000 stipendija. “Mislim da trebamo biti svi zadovoljni ovim rezultatom akcije i sigurno je ovo veliki uspjeh u našem humanitarnom radu naših džemata IZB-a u Njemačkoj. Ove godine će biti podijeljeno 180 stipendija (90.000,-€), najviše do sada za ovih 15 godina akcije stipendije“, kazao je Omer-ef. Sarajlić, koji predvodi ovu akciju, a kome je na svečanosti direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu  Razim Čolić uručio zahvalnicu.

20 10 2016 01 stipendije gh fond 2

(Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. novembra 2016)