Promo banner

A+ A A-

U Ključu obavljena dženaza Ali efendiji Beharu

Ale Ef. Behar je rođen 15.07.1965. godine, u Kamičku, općina Ključ, radio je kao imam, u džematu Hrustovo MIZ-e Sanski Most do 05. jula 1992. godine,kad su ga srpski agresori  izveli iz očeve kuće i ubili.

18 10 2016 05 dzenaza ali ef behar

U Gornjem Kamičku u Ključu 15 oktobra je obavljena dženaza Ali efendiji Beharu, koji je ubijen 05. jula 1992. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Gornja Tramošnja tek u maju ove godine.

Efendija Ale Behar je jedan od oko pet stotina Bošnjaka iz Kamička u ključkoj, te susjednih Vrhpolja i Hrustova u općini Sanski Most, koji su ubijeni od kraja maja do polovine jula 1992. godine i dvanaesti je stradali imam na ovom području. -Tužni smo, ali ohrabreni što smo nakon dvadeset i četiri godine uspjeli naći posmrtne ostatke našeg Ale, kazao je Ermin ef. Vučkić, glavnim imam MIZ Ključ.

O stradanju Bošnjaka u Kamičku, Vrhpolju, Hrustovu podsjetio je bliži rođak Emsud Behar. -Njega su odveli sa kućnog praga iz očeve kuće u logor i onda smo izgubili svaki trag o njemu. Odveli su ga srpski policajci uz mučenje, maltretiranje.

S neupnih navršenih dvadeset i sedam godina je ubijen. Kada su odveli efendiju Alu ubili su u Kamičku dvadeset i osam ljudi. Ljude su odvodili iz Gornjeg Kamička, kao i iz susjednog Hrustova i Vrhpolja odveli na vrhpoljski most. Tjerali su ih da skaču u Sanu, onda ubijali. Roditelji su godinama tragali za kostima i umrli su ne dočekavši njegovu dženazu. A mjesto gdje je zakopan otkrio je jedan Srbin, davdeset i četiri godine kasnije, rekao je on.

Posljednji oproštaj od hrustovačkog imama bio je subotu 15.10.2016.god., kao i podsjećanje na ubijenih dvanaest imama Bosanske krajine, od kojih još jedan nije pronađen. Na ovom su prostoru počinjeni najveći zločini, a za koje još niko nije odgovarao. Kako za ovaj u Kamičku, Hrustovu i Vrhpolju, tako i za one u cijeloj dolini Sane, o kojima posebno govori otkrivenih trideset i osam masovnih grobnica i ekshumiranih tri hiljade žrtava, među kojima su bili i djeca, žene i starci.

Imami MIZ-e Ključ, i MIZ-e Sanski Most su proučili hatmu pred dušu šehida Ale ef. Behara, hatmensku dovu je proučio muftija Edhem ef. Čamdžić, a sami čin klanjanja dženaze-namaz je predvodio muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić,koji je bio i njegov školski drug iz medresanskih dana, dok je izaslanik Reisu-l-uleme bio muftija bihaćki Hasan ef. Makić.

Ukop se izvršio na šehidskom mezarju u Gornjem Kamičku.