A+ A A-

Predstavljena radna verzija Nastavnog plana i programa mektebske pouke

U srijedu, 28. septembra 2016. godine, u Sarajevu je u organizaciji Uprave za vjerske poslove održan radno-konsultatvni sastanak sa članovima Komisije za razmatranje prvog drafta Nastavnog plana i programa mektebske pouke. Komisiju čine podnosioci referata Savjetovanja o mektebu i mektebskoj nastavi održanog 16. i 17. januara 2016. god. u Travniku.

Pomenuti sastanak je nastavak realizacije zaključaka sa savjetovanja u Travniku, te je ovom prilikom Komisiji predočen i ponuđen na razmatranje koncept Nastavnog plana i programa mektebske pouke, baziran na predmetno-časovnoj osnovi sa redefinisanim ciljem i ustanovljenim ishodima mektebske pouke, kao i fleksibilnijim pristupom cjelokupnom odgojno-obrazovnom procesu u mektebu.

Nakon predstavljanja ponuđenog NPP od strane direktora Uprave, mr. Nusret-ef. Abdibegovića i šefa Odjela za mekteb i mlade, dr. Enes-ef. Svrake, aktivno učešće i doprinos su dali i ostali učesnici ovog radno-konsultativnog sastanaka, ocijenivši da je ponuđeni draft NPP u skladu sa intencijama koje su iznesene na savjetovanju u Travniku, a čiju osnovu čini trostupanjski nivo odvijanja pouke.

Uprava za vjerske poslove će uvažiti konstruktivne prijedloge i pismenen podneske sa ovoga sastanka, te izvršiti dodatne konsultacije unutar struktura IZ, a nakon dodatnih konsultacija organizovati radno-konsultativni sastanak sa svim muftijama.

Uprava za vjerske poslove se zahvaljuje učesnicima pomenutog sastanaka, kao i svim onima koji svojim aktivnostima, prijedlozima i sugestijama doprinose ispunjenju misijske i odgojo-obrazovne zadaće Islamske zajednice, posebno na polju mektebske pouke.

  • IMG_20160928_112523IMG_20160928_112523