A+ A A-

104. godišnjica Udruženja ilmijje obilježena u Bihaću i Gradačcu

Bihać imam Dan ilmijje obilježili učenje hatme imamima šehidima

U Bihaću je u srijedu, 28.09.2016. obilježena  104. Godišnjica udruženja „Ilmije“ BiH. Već tradicionalno, bihaćki imami su proučili hatmu pred dušu svojih kolega šehida, koji su dali svoje živote u protekloj agresiji na našu zemlju. Potom je nakon akšam namaza u gradskoj džamiji u Bihaću proučena i hatma-dova za proučenu hatmu.

30 09 2016 04 dan ilmijje bihac 1

Nakon toga upriličena je svečana večera na kojoj su prisustvovali svi imami MIZ Bihać ii gosti iz kulturnog i političkog života grada Bihaća. Nakon večere prisutnima se obratio Izet-ef. Šahinović, predsjednik okružnog odbora „Ilmije“ Bihać. On je istakao značaj „Ilmije“, kao organizacije koja okuplja imame, muderrise i druge zaposlenike u Islamskoj zajednici, ali je glavni fokus njenog rada stavljen upravo na unapređenje statusa imama. „Imami su bastioni vjere, kulture, tradicije i jedistva bosanskih muslimana. Naša zadaća je da ih u tome pomognemo i podržimo u njihovoj plemenitoj misiji!“ – istakao je efendija Šahinović.

Imami su zahvalni udruženju „Ilmije“ na organizaciji i ovakvih druženja imama gdje u opuštenoj atmosferi razgovaraju, razmjenjuju mišljenja i iskustva i evociraju uspomene na događaje kojih se rado sjećaju i sa zadovoljstvom prepričavaju. 

Dan ilmijje obilježen i u Gradačcu

U organizaciji Općinskog odbora Udruženja ilmijje Gradačac, u srijedu 28. septembra obilježena je 104. godišnjica Udruženja ilmijje.

30 09 2016 04 dan ilmijje gradacac

Imami su se okupili u džamiji Husein-kapetana Gradaščevića gdje se na početku prisutnim imamima obratio predsjednik Udruženja ilmijje Gradačac Nermin ef. Unkić. Unkić je imamima uputio iskrene čestitke, nakon čega je proučen Jasini-šerif i dova imamima šehidima, kao i medresanskom muderrisu Hasan ef. Muslimoviću.

Obilježavanju je prisustvovao Jukan Husein, predsjednik MIZ Gradačac a druženje imama nastavljeno je na Kuli Zmaja od Bosne.