A+ A A-

Delegacija Organizacije za vakufe i humanitarna pitanja Irana u posjeti Islamskoj zajednici

Sarajevo, 26. septembar 2016. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u posjetu primio delegaciju Organizacije za vakufe i humanitarna pitanja Islamske Republike Iran koju je predvodio direktor Organizacije i savjetnik vrhovnog vjerskog vođe Irana ajatollah Ali Mohammadi Sejrat. U delegaciji su također bili i Hasan Rabi’i, Reza Sadeki, Mehdi Hadžepiri i Ali Reza Torki.

26 09 2016 01 reis iranska delegacija

Današnji susret upriličen je u okviru četverodnevne uzvratne posjete pomenute delegacije Islamskoj zajednici i pokazatelj je želje da se pomogne vakufima u Bosni i Hercegovini. Naime, delegacija Vakufske direkcije IZ u BiH posjetila je ovu iransku organizaciju u decembru prošle godine i tom prilikom dogovorene su određene zajedničke aktivnosti među kojima je i ova posjeta.

Tokom susreta koji je danas upriličen u Kancelariji reisu-l-uleme razgovarano je o pomenutim aktivnostima kao i budućim projektima od zajedničkog interesa prvenstveno kada je riječ o vakufima i vakufskoj imovini te unapređenju iste. Nakon susreta sa reisu-l-ulemom Kavazovićem, gosti iz Irana održali su i radni sastanak sa predstavnicima Vakufske direkcije i Ureda za društvenu brigu Rijaseta u okviru kojeg su članovima iranske delegacije prezentirane aktivnosti i dosadašnja iskustva na poljima djelovanja ovih organa Islamske zajednice.

Treba dodati da će prilikom obilježavanja Dana Udruženja ilmijje 28. septembra, a u okviru programa posjete, biti potpisan i Sporazum o saradnji Rijaseta IZ-e u BiH i Organizacije za vakufe i humanitarna pitanja IR Iran. Na kraju također vrijedi spomenuti da ova organizacija slovi za jednu od najjačih organizacija ove vrste u islamskom svijetu.