A+ A A-

Savjetovanje o visokom obrazovanju i naučnoistraživačkom radu

U organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a shodno planu rada Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu, 23. i 24. septembra 2016. godine u hotelu Bjelašnica na Bjelašnici, održano je savjetovanje o temi: Stanje i perspektive visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Učesnici ovog savjetovanja bili su: mr. Husein-ef. Smajić, zamjenik Reisu-l-uleme koji je ujedno i v.d. direktora Uprave, šefovi Odjela za visoko obrazovanje, nauku i kulturu i Odjela za osnovno i srednje obrazovanje (resorni odjeli u Upravi), članovi Savjeta za provedbu Strategije visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada za period 2014 - 2024, dekani i prodekani Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, direktori/ce: Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begove biblioteke, Centra za dijalog - Vesatijja i glavni urednik Izdavačkog centra El-Kalem.

26 09 2016 savjetovanje 1

Tokom dvodnevnog rada, učesnici savjetovanja navedenu temu sagledavali su iz sljedećih područja:

- Provođenje Strategije visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada

- Saradnja visokoškolskih, naučnih i ustanova kulture IZ-e u BiH u planiranju i realizaciji iz oblasti naučnoistraživačkih i drugih dodirnih aktivnosti ovih ustanova,

- Nastavni proces na fakultetima i studenti - stanje i mogućnosti

- Plan i planiranje za 2017. godinu

26 09 2016 savjetovanje 2

Cilj savjetovanja bio je razmjena iskustava, stavova, ideja i informacija te traganje za sadržajima i modelima zajedničkog rada i bolje međusobne saradnje ovih ustanova. Uvodničari u navedena tematska područja, kao i svi učesnici dali su značajan doprinos vrlo sadržajnim diskusijama što je rezultiralo velikom broju usaglašenih preporuka i smjernica za dalji rad u oblasti visokog školstva i naučniistraživačkog i kulturnog rada ovih ustanova.   

Sadržaj i dojam ukupnog kvaliteta savjetovanja upotpunjen je obraćanjem Reisu-l-uleme, Huseina-ef. Kavazovića i snažnim porukama koje je tom prilikom uputio najodgovornijim osobama visokoškolskih, naučnih i kulturnih ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

I. B.