A+ A A-

Završen Access kamp u Karađoz-begovoj medresi

Petodnevni Access kamp – učenja naprednog engleskog jezika, čiji je domaćin bila Karađoz-begova medresa, danas je, 29. augusta 2016. godine, uspješno završen. Svečanost zatvorenja Access kampa održana je u atriju Karađoz-begove medrese. Svečanosti su prisustvovali predstavnici vjerskog, obrazovnog, kulturnog i javnog života grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Američke ambasade u našoj zemlji. 

Osim prilike da usavrše svoj govorni i pisani engleski jezik, polaznici Kampa imali su mogućnost da uče o kulturi i narodima Sjedinjenih Američkih Država, da se međusobno upoznaju i druže, stvaraju nova prijateljstva i steknu neophodne akademske vještine, ali i da upoznaju kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine tokom priređenih izleta u okolne historijske gradove i mjesta.
Prema riječima prof. hfz. Aida Tuleka, direktora Karađoz-begove medrese, Access program realizuje se već 12 godina u bh. medresama. 

„Osim medresa, ove godine su u programu učestvovale tri škole koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i možemo smatrati da ovaj kamp uključuje i međureligijski dijalog među našim učenicima, odnosno mladim ljudima“ – istakao je Tulek.
U ovogodišnjem kampu učestvovali su, kako je kazao, učenici iz 6 škola: Gazi Husrev-begove medrese iz Sarajeva, Karađoz-begove medrese iz Mostara, Medrese “Džemaludin ef. Čaušević” iz Cazina, Katoličkog školskog centra iz Travnika, te gimnazija iz Žepča i iz Novog Travnika.
„Ovih pet dana koje su ovdje proveli učenici pomenutih škola poslužili su kao jedan lijep primjer zbližavanja, upoznavanja i istinskog druženja naše omladine. Stoga se nadamo da će ovakva druženja doprinijeti boljoj situaciji u BiH i kvalitetnijem obrazovanju“ - naglasio je direktor Karađoz-begove medrese.

Ispred Američke ambasade u BiH, prisutnima se obratio gospodin Drew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje, koji je kazao kako je ponosan što Američka ambasada podržava kamp mladih iz cijele BiH, koji koriste engleski jezik za uspjeh u svom životu i svojoj zajednici. 
„To je velika mreža mladih koji su radili na umjetnosti, kreativnosti i inovaciji kroz jezik, zajedno sa novim prijateljima i partnerima za budućnost“ – istakao je gospodin Giblin.

Mostarski muftija, mr. Salem ef. Dedović, kazao je kako kroz ovaj projekt, uz učenje engleskog jezika, dolazi i do važnih spoznaja, razmjene iskustava i boljeg upoznavanja među učenicima srednjih škola u BiH.
„S obzirom na aktuelno obrazovanje i kako je ono ustrojeno kroz kantone, na koji način su djeca separirana, ovo je jedna izuzetna prilika gdje može doći do ove razmjene, do ovog susreta, kao u rijetko kojoj drugoj prilici. Mi ovaj projekt pozdravljamo, držimo ga važnim u cjelini i držimo ga važnim za budućnost BiH“ – kazao je muftija Dedović.

Svečanosti zatvorenja Access kampa prisustvovao je i dr. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona. On je u svom obraćanju istakao: „Smatram da je ovo veoma jedan dobar kamp koji ste završili. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih kampova, a Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a sa mnom na čelu će uvijek davati podršku svim pozitivnim stvarima koje se dešavaju u našem kantonu, ali i u državi.“

U ime organizatora Access kampa, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prisutnima se obratio prof. Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje Uprave za obrazovanje i nauku, koja djeluje pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH. 
U svom govoru je istakao: „Cijenimo da je razmjena iskustava, vjerskih saznanja, civilizacijskih dostignuća na ovim prostorima ono što je itekako zapaženo i potaknuto ovim projektom i s te strane ja vas molim da Access program bude jedan od modela kojim ćemo mi svoje različitosti njegovati, brižno čuvati, prezentovati, poštovati ih kod sebe i svih drugih zarad boljitka svih nas.“

Access kamp organizovali su Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Američko vijeće za međunarodno obrazovanje Sarajevo, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

M. M.

  • 11