A+ A A-

Održan prijem za ovogodišnje goste sluge Dva sveta harema

U utorak, 23.8., je u prostorijama Kulturnog centra Kralj Fahd u Sarajevu upriličen svečani prijem za 40 putnika koji na hadždž odlaze u sklopu realizacije programa „Gosti sluge Dva sveta harema“ u 1437. h.g/2016. godini.

25 08 2016 gosti sluge dva harema

Program koji ima za cilj ugošćavanje muslimanske vjerske, društvene, naučne i kulturne elite, ali i ostalih muslimana, radi obavljanja obreda hadždža organizovan je od strane Nj. E. Hani bin Abdullah Mominaha, ambasadora K. S. Arabije u našoj zemlji.

Ispraćaju je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju iz svih slojeva bosankohercegovačkog društva, među kojima su bili izaslanik reisu-l-uleme i muftija sarajevski, dr. Enes Ljevaković, te bivši reisul-ulema IZ-a u BiH-a, dr. Mustafa-ef. Cerić koji su se u kasnijem dijelu programa obratio okupljenima.

Moderator programa je bio mr. Ahmed Purdić, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu te je najavio uvažene govornike koji su se obratili zvanicama i budućim hadžijama, njihovim prijateljima i članovima rodbine. Na početku svečanosti je proučen odlomak iz Kur'ana, a potom je auditorij imao priliku pogledati kratki promotivni film i predstavljanje projekta „Gosti sluge dva sveta harema.“ Publika je imala priliku i da uživa u lijepim ilahijama i kasidama posvećenim Medini, Mekki i hadždžu u izvođenju Hora Medžlisa IZ-a Sarajevo.

Publici se prvi obratio obratio Abdul-Medžid Al-Gajs, vjerski ataše pri ambasadi K. Saudijske Arabije, koji je spomenuo protokol putovanja i boravka u svetim mjestima Medini i Mekki.

„Ovo su prelijepi trenuci koje zajedno dijelimo. Allah stvara i odabira, tako ste i vi odabrani da ove godine budete Allahovi gosti, a i gosti kralja Selmana ibn Abdul-Aziza. Ovo je peta uzastopna godina da iz ove zemlje odlaze hadžije u sklopu projekta 'Gosti sluge dva sveta Harema', što upućuje na veliku ljubav Kraljevine S. Arabije prema BiH. Projekat 'Gosti sluge dva sveta Harema' traje preko dvadeset godina, i kroz njega je prošlo više od 24 000 ljudi. Ove godine imamo goste iz preko 60 zemalja, od čega samo iz Palestine dolazi više od 1000 hadžija.“, istakao je vjerski ataše.

Kao predstavnik gostiju koji idu na hadždž, publici se obratio Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke i sporta HNK, zahvalivši se organizatorima puta na pozivu, gostoprimstvu i ukazanoj prilici.

„Obaviti hadždž je peta dužnost u sklopu pet islamskih obaveza, koji trebaju ispuniti svaki musliman i muslimanka koji ispune uvjete. Obaviti hadždž u zemlji u kojoj je gostoprimstvo kodeks života je posebna blagodat koju svi muslimani posebno cijene. Posebne veze i prijateljstvo BiH i S. Arabije je mnogo puta osvjedočeno, posebno kad je naša zemlja prolazila kroz teške momente. Zamolit ću vas da prenesete posebne selame kralju Selmanu ibn Abdul-Azizu, koji nam je ukazao čast da budemo njegovim gosti.“, rekao je Hadžović.

Riječ je potom dobio bivši reisu-l-ulema IZ-a u BiH-a, dr. Mustafa-ef. Cerić, koji se zahvalio kralju Selmanu ibn Abdul-Azizu i K. S. Arabiji na svemu što čine za dobrobit muslimana širom svijeta, istakavši da je odlazak na hadždž ispunjavanje pete islamske dužnosti koja je počast svakom vjerniku.

25 08 2016 gosti sluge dva harema

„U ovom času želim da vam nabrojim nekoliko nimeta od tih bezbrojnih nimeta. Jedna od tih blagodati je što živimo u vremenu kada je u Mekki i Medini sluga dva harem čovjek koji je posjetio Bosnu, koji se napio bosanske vode, koji se napio vode s Baščaršije i koji zna gdje je Bosna, i koji nosi Bosnu u srcu, i koji je mnogo trpio i patio zbog Bosne. To je Selman ibn Abdul-Aziz Al-Saud. Nikad se prije nije dogodilo da neko bude kralj u S. Arabiji, a ko je posjetio Bosnu. Drugi nimet nama je ambasador S. Arabije u BiH, Hani bin Abdullah Mominah. Zapamtite to ime. On potiče iz loze ešrafa, a ešrafi su oni koji vode porijeklo iz loze Božijeg Poslanika, s.a.v.s. Nemojte zaboraviti, to što se kraljevo srce nagelo prema Bosni ima se puno zahvaliti i ovom ambasadoru. Zato se njemu posebno zahvaljujemo. Treća blagodat je vjerski ataše Abdul-Medžid Al-Gajs, kojem se zahvaljujemo za njegov trud. Četvrta blagodat je izaslanik reisu-l-uleme, dr. Enes Ljevaković, koji se školovao i koji ima razlog da dođe i zahvali se onima koji su mu pomogli da izuči školu. Ako mi dopuštate da kažem, želim da se zahvalim kralju Selmanu ibn Abdul-Azizu Al-Saudu na pozivu da bi budete izabranici ove godine iz različitih oblasti našega kulturnog, vjerskog, akademskog života. Molim Allaha, dž.š., da vam hadždž bude mebrur i dok budete na Arefatu da ne zaboravite nas“, naglasio je dr. Cerić.

Nakon dr. Cerića, publici se obratio izaslanik reisu-l-uleme i muftija sarajevski, dr. Enes Ljevaković, koji prenio selame i čestitke reisu-l-uleme, Husein-ef. Kavazovića, i njegove želje da obavite hadždž kako će Allah, dž.š., biti zadovoljan, i da se vratite s primljenim hadždžom, a nagrada za primljeni hadždž je Džennet. Dr. Ljevaković se zahvalio i ambasadi Kraljevine S. Arabije na trudu koji ulažu na putu olakšvanja svih procedura budućim hadžijama, zamolivši ambasadora da prenese srdačne selame vladi i kralju Selmanu.

„Prvi savjet budućim hadžijama je da s sobom ponesete puno sabura. Vi koji idete u ovoj organizaciji imat ćete određene privilegije i olakšice pri obavljanju propisa, i vjerovatno nećete čekati u dugim redovima kao ostale hadžije. Ipak, opet se možete desiti da po nekoliko sati morate čekati. To je sastavni dio ovog putovanja. I zato hadždž jeste jedan od najtežih ibadeta, i to nije obični turističko putovanje. Mnogi će se iznenaditi koliko tu ima posla i truda da se obave hadždžski obredi. Zato se pripremite za sve ovo i nemojte da vas išta uznemiri i izbaci iz takta.“, izjavio je dr. Ljevaković.

U nastavku programa, riječ je dobio ambasador Kraljevine S. Arabije u našoj zemlji, NJ. E. Hani bin Abdullah Mominah, istakavši da je odlazak na hadždž velika prilika za stjecanje Božijeg zadovoljstva i oprosta grijeha, ali i međusobno upoznavanje i jačanje muslimanskog jedinstva. Ambasador Mominah se posebno zahvalio slugi Dvaju harema, kralju Selmanu ibn Abdul-Azizu, koji svake godine ugosti hadžije iz više od 60 zemalja u sklopu programa „Gosti sluge Dva sveta harema“, kao i svima koji su bili i bit će na usluzi budućim hadžijama.

„Dragi gosti, hvala Allahu, dž.š., u sklopu ovog programa je za Bosnu i Hercegovinu predviđeno 40 mjesta za članove vjerske, kulturne i intelektualne elite koji nisu prije obavili hadždž. Ovaj poklon je samo pokazatelj velike pažnje koju poklanja Sluga dva sveta harema muslimanima u BiH, ali i svuda u svijetu, te jačanju odnosa između muslimana u svijetu, koji su bazirani na Allahovoj Knjizi i praksi njegovog Poslanika, Muhammeda, s.a.v.s. Kraljevini S. Arabiji predstavlja čast što može svake godine ugostiti veliki broj hadžija koji dolaze da obave ovu vjersku dužnost. Želim iskoristiti ovu priliku da istaknem da Vlada S. Arabije ulaže i uložit će sve moguće napore da hadždž i ove godine protekne bezbjedno i mirno, kao što je svake godine. Vlada će sve nadležne institucije tokom čitavog perioda hadždž usmjeriti da budu na usluzi hadžijama.“, istakao je ambasador Mominah.

Na kraju programa, budućim hadžijama su podijeljeni ihrami, upriličena zakuska za sve zvanice i goste, te prigodno druženje i fotografisanje.

Petu islamsku dužnost - hadž, ove 2016./1437. hidžretske godine obavit će 1.411 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sve hadžije putuju avionom. Prva grupa kreće na put iz Sarajeva do Medine 29. a druga 30. augusta.

(Preporod.com)