A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio povratničke medžlise na području Muftijstva tuzlanskog

Sarajevo, 19. august 2016. (MINA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, sa svojim saradnicima, bio je danas u radnoj posjeti Muftijstvu tuzlanskom na području Srednjeg Podrinja. Domaćin posjete bio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Tokom ove posjete reisu-l-ulema i muftija tuzlanski obišli su podrinjske medžlise Islamske zajednice: Vlasenica, Zvornik, Bratunac i Srebrenica, gdje su se susreli s predsjednicima i glavnim imamima ovih medžlisa.

Gosti su upoznati s vjerskim i društvenim prilikama na ovome području. Istaknuta je velika važnost obnavljanja većeg broja džemata, koji svakodnevno doprinose poboljšanju vjerskog života ovdašnjih muslimana. Uz to, organi Islamske zajednice i imami snažno doprinose pozitivnoj atmosferi i poboljšanju prilika u kojima žive povratnici.

Bilo je govora i o problemima koji su pratili proces povratka i problemima koji danas opterećuju povratnike, naročito po pitanju ostvarivanja prava na zapošljavanje i školovanje, te izučavanje nacionalne grupe predmeta u školama. Razgovarano je i o štetama koje su u posljednje vrijeme pretrpjeli poljoprivredni proizvođači, te o mogućim modelima pružanja pomoći ovim ljudima. U tom kontekstu posebno je istaknuta važnost akcije prikupljanja kurbana koju Islamska zajednica u BiH ovih dana provodi, otkupljujući stoku od povratnika.

Organiziran je i susret s bošnjačkim predstavnicima u strukturama vlasti u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg je razgovarano o političkim prilikama u kojima žive Bošnjaci, prije svega povratnici. Sastanku su prisustvovali i predstavnici nevladinih organizacija i udruženja koja djeluju na ovome području.

  • 0101