Promo banner

A+ A A-

Manifestacija "Dani Stolačkih džamija 2016"

Sutra uveče u džamiji na Rotimlji svečano će učenjem Kur'ana, ilahija i kasida i zikra biti otvorena manifestacija „Dani Stolačkih džamija 2016“.

18 01 2016 01 dani stolackih dzamija

Manifestacija „Dani stolačkih džamija“, utemeljena 2003. g., brojnim kulturno-vjerskim programima nastavlja svoj kontinuitet u znak podsjećanja na 22. avgust kada su 1993.g. srušene sve stolačke džamije, a njihovi ostaci odvezeni na smetljišta. Kako bi 22. avgust ostao trajno urezan u pamćenja i sjećanja muslimana ovog grada Manifestacija „Dani Stolačkih džamija“ prerasla je iz vjerske u kulturno-vjersku s obzirom na činjenicu da joj je suorganizator i BZK „Preporod“ Stolac. Konačan cilj ove manifestacije, kako ističu iz Medžlisa IZ-e Stolac, je promocija i očuvanje kulturno-historijskog nasljeđa u ovom gradu. Centralni program ovogodišnje manifestacije biće svečano otvorenje obnovljene Musafirhane 26.avgusta u Starom gradu, na kojem se, prema riječima predsjednika IO Medžlisa IZ-e Stolac očekuje prisustvo najvećih zvaničnika iz vjerskog, političkog i društvenog života BiH.

Programi manifestacije su zamišljeni tako da se promoviraju same Stočane i sve one što žive i rade u svom gradu. Sadržaji su raznoliki i prijemčivi za sve populacije Bošnjaka u gradu na Bregavi.

Ovogodišnja manifestacija ima osam kulturno-vjerskih programa među kojima su i Javna tribina: Hfz. Ammar ef. Bašić – koncert Ilahija i kasida hora Medžlisa IZ-e Stolac Turnir u basketu, Javna tribina: „Uloga islamske medicine u modernoj medicini“, Promocija knjige: „Sukob devijacija“, Enesa Ratkušića, predavanje o temi „Čuvari porodičnih vrijednosti“ i tradicionalni mevlud u džematu Borojevići.

S obzirom da mnogo javnih i kulturnih radnika u našoj zemlji biraju Stolac za svoj odmor i insiprativni umjetnički rad, organizatori se nadaju da će im se pridružiti na nekom od planiranih programa. Bošnjaci i Islamska zajednica u Stocu ovom manifestacijom potvrđuju opredjeljenje da su za suživot sa drugim i drugačijim, ali isto tako žele naglasiti da neće pristati da budu građani drugog reda i da će se svim demokratskim sredstvima boriti za dostojanstven život u gradu koji je i njihov.  „Na nama je da ponudim moduse kako bi se naša djeca razvijala u zdravoj sredini, jer sreća nije dana već zadata kategorija, i kao takva mora biti imperativ kojem je preduslov tolerancija i lijepa riječ“, ističi u Medžlisu IZ-e Stolac.

Manifestacijom „Dani stolačkih džamija“ Bošnjaci žele potvrditi ponos, dostojanstvo i odanost  prema svojoj vjeri. Manifestacija ima veliki značaj ne samo za Stočane i već i za cijelu  Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

(Bir.ba)