A+ A A-

Reisu-l-ulema položio kamen temeljac za gradnju džamije u Čajniču i pozvao na suživot i toleranciju

Veliki broj džematlija, ali i predstavnika Islamske zajednice BiH okupio se jučer u Čajniču gdje je na mjestu srušene džamije Sinan-paše Boljanića položen kamen temeljac za njenu ponovnu izgradnju.

19 07 2016 cajnice kamen temeljac

Spomenik svjetske baštine i biser osmanske arhitekture, džamija Sinan-bega, a kasnije paše, Boljanića po svojim je dimenzijama bila jedna od najvećih džamija u BIH. Sagrađena je 1570. a srušena 8. juna 1992.godine te je prostor na kojem je bila, korišten kao parking.

"Pozivam Bošnjake i naše sunarodnjake Srbe da iskoračimo u budućnost, da iz budućnosti gledamo na prošlost koja nije uvijek bila lijepa ali vrijedi da se prisjećamo lijepih stvari i da na temelju njih gradimo budućnost", poruka je iz Čajniča Husein efendije Kavazovića reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH koji je položio kamen temeljac za izgradnju džamije te u svom obraćanju simbolično pozvao Čajničane, i Srbe i Bošnjake, na suživot i toleranciju.

Nakon siline zla koje se sručilo tokom agresije i na ovaj biser arhitekture kakva je bila džamija u Čajniču, jedino njena gradnja može doprinijeti da se u prošlosti ostave ružne stvari a budućnost gradi zajedno s temeljima Sinan-pašine džamije. Za to je trebalo vrijeme kao i za vraćanje imovine Islamskoj zajednici od strane Općine Čajniče, što se postepeno dešavalo pa su tako i omogućeni uslovi za ponovnu izgradnju džamije.

Za sve Bosance i Hercegovce a posebno povratnike u ovaj dio BiH, to je od izuzetne važnosti.

Šaćir Raščić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Čajniče, mišljenja je da će gradnja džamije biti i podstrek povratku te satisfakcija za sve proživljeno u ovim krajevima a podatak da se u malom Čajniču gradi džamija koja je veća i od Ferhadije i Aladže, svakako je posebno zanimljiv i simboličan.

"Znamo da je sagrađena 1570. godine i da je ona bila objekat oko kojeg je nastalo Čajniče. Ona je bila duša ove čaršije koju evo danas vraćamo", ponosan je Emin efendija Bakal, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čajniče.

Procjene odbora za gradnju džamije su da bi trebala biti u funkciji već za dvije godine.

(www.vakuf.ba)