A+ A A-

Muftija Dedović: Treba se okrenuti svakom čovjeku, osigurati mu dostojne uvjete života

muftija salem ef dedovicRamazan oplemenjuje moral, vjeru i vjernike, snaži vjeru i zajednicu vjernika. Ramazan okuplja oko dobra i podstiče nas da se prema dobru okrećemo. Ovaj mjesec je jedna velika odgojna i moralna škola koja nam se nudi kao lijepa prilika da se popravljamo, da se izgrađujemo i da se ostvarujemo kao vjernici – savjetovao je vjernike muftija mostarski Salem ef. Dedović u razgovoru za Faktor. Ukazao je i na probleme na koje nailaze vjernici širom Hercegovine, te aktivnostima Muftijstva u mubarek mjesecu ramazanu.

Razgovarala A. Bečić Šuta

FAKTOR: Prije i u toku ramazana obišli ste Hercegovinu. Prvu teraviju ste klanjali u Bileći. Kakvo stanje ste zatekli na terenu i gdje ste sve bili?

MUFTIJA DEDOVIĆ: Prostor našeg Muftijstva je dosta razuđen, kao posljedica rata u velikoj mjeri iseljen, pa u nekim sredinama živi vrlo mali broj naših džematlija. To je posebno izraženo u istočnoj Hercegovini. Nije lahko malobrojnoj bošnjačkoj zajednici koja nema utjecaja na lokalnoj društvenoj i političkoj sceni. Mahom je to starije stanovništvo, koje se nosi s različitim izazovima života.

Teško je i očekivati nešto više kad danas na tom prostoru ima sve manje stanovništva, i nikome se ne ukazuje neka izvjesnija perspektiva. Pa, ipak, odlučnost i volja za rodnom grudom, nešto je što čovjeka impresionira kod tih malobrojnih ljudi koji žive od svog rada, na svojim imanjima.

Treba se okrenuti svakom čovjeku, trebaju mu se sa svih nivoa vlasti osiguravati uvjeti života koji su dostojni za današnje vrijeme, da ima asfaltiran lokalni put, da mu se obnovi stari i dotrajali vodovod, da mu se pomogne u sufinansiranju objekata i mašina za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom. To bi bilo prijeko potrebno, prvenstveno povratnicima u selu Đeče kod Bileće.

FAKTOR: Svjedoci smo brojnih problema u društvu. Nezaposlenost, mladi sve više napuštaju državu. Na koji način vjernik treba da se postavi spram svih ovih problema?

MUFTIJA DEDOVIĆ: Svaki čovjek ima nafaku koja mu je propisana i koju mu niko ne može oduzeti, ali se treba potruditi da dođe do nje i vjerovati u Božiju pomoć i milost. Mnogo je poteškoća pred našom omladinom, opterećni su pitanjem osiguranja svoje egzistencije.

Ukupan društveni ambijent im ne pruža mnogo prilika, mogućnosti i nade. Međutim, to ih ne smije pokolebati i ostaviti u stanju ravnodušnosti i nezainteresiranosti, kakvu danas imamo u mnogo primjera. Mladi su budućnost ove zemlje i od njih očekujemo progres, nove ideje, da budu hrabri, odvažni i aktivni, ne čekajući samo da neko drugi pomogne.

Važno je da kod njih postoji inicijativa, volja i odlučnost da se pokrenu i da svojim radom, znanjem i vještinama priskrbljuju svoju nafaku. Naša zemlja nije siromašna, ima tako bogate prirodne resurse, veliku obradivu zemlju, pitku vodu, velike šume, čist zrak i dobar geografski prostor na kojem se može graditi lijep i dostojan život.

FAKTOR: Nažalost naši prirodni resursi se ne iskorištavaju dovoljno…

MUFTIJA DEDOVIĆ: Trend življenja u urbanim gradskim i prigradskim centrima i sve veće koncentracije stanovništva na tom uskom životnom prostoru, postaje sve veći problem, i doista se izlaz mora tražiti u oživljavanju tih naših slobodnih, a napuštenih sela i periferije, gdje bi bilo moguće organizovati lakši i uspješniji život.

Zapostavljanje imanja i napuštanje imovine naših očeva i djedova isključivo tražeći zadovoljstvo i sreću u velikim gradskim sredinama i centrima, nije dobar proces i država treba donijeti strategiju oživljavanja sela i života na selu. Divna priroda i zemlja koju nam je Gospodar dao velika je i blagodat i odgovornost. Nije lijepo vidjeti prizore neiskorištenih površina koje su prepuštene, zapuštene i s kojih se ne ubiru zemaljski plodovi hrane.

FAKTOR: Kakve aktivnosti Muftijstvo organizuje za ramazan?

MUFTIJA DEDOVIĆ: Važan segment našeg rada su terenske posjete medžlisima i džematima, zajednička druženja i iftari, tokom kojih imamo priliku da se upoznamo sa stanjem vjersko-prosvjetnog i kulturnog života naše zajednice na terenu.

Muftijstvo učestvuje u realizaciji aktivnosti koje vode Medžlis IZ Mostar i Karađoz-begova medresa, od kojih posebno izdvajamo obilježavanje mubarek noći Kadr i velikog iftara na otvorenom, kojem prisustvuje više od hiljadu osoba.

Koordiniramo i aktivnosti koje su posvećene mladima poput zajedničkih iftara za studente u Studentskom domu, te dajemo podršku aktivima žena u medžlisima. Realizuju se i socijalni i humanitarni projekti, poput donacije lijekova za našu Kantonalnu bolnicu “Dr. Safet Mujić”, podjele humanitarnih paketa za povratnike, posjete porodicama slabijeg imovnog stanja.

(Faktor.ba)