Promo banner

A+ A A-

Direktor Abdibegović u ramazanskoj posjeti Mešihatu IZ u Sloveniji

U utorak i srijedu, 21. i 22. juna 2016. godine, muftija prof. dr. Nedžad Grabus bio je domaćin direktoru Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH mr. Nusretu ef. Abdibegoviću koji je u sklopu ramazanskih obilazaka posjetio Mešihat Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Prilikom boravka mr. Abdibegovića u Ljubljani organizirana je posjeta gradilištu Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Muftija Grabus upoznao je mr. Abdibegovića sa projektom izgradnje džamije u Ljubljani kao i planiranim aktivnostima koje je potrebno izvesti do okončanja izgradnje. Priređen je iftar na kojem su bili prisutni imami, članovi Mešihata, Sabora i aktivisti Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

S obzirom da je posjeta upriličena povodom Lejletu-l-Bedra u Ljubljani je organiziran prigodan program. Mr. Nusret ef. Abdibegović održao je predavanje u kojem je na početku prenio selame reisu-l-uleme mr. Huseina Kavazovića. Uputio je čestitke muftiji Nedžadu Grabusu, njegovim saradnicima kao i svim džematlijama na uspjesima koje su postigli u proteklom periodu, a pogotovu kada je riječ o izgradnji Islamskog kulturnog centra. Po njegovim riječima radi se o projektu budućnosti, a ne sadašnjosti.

Zatim je govorio o ulozi čovjeka na Zemlji, njegovoj vjeri u Uzvišenog Allaha, dž.š., postu kao čovjekovoj snazi vjere. Posebno se posvetio pitanju porodice i njenoj ulozi u životi ljudske zajednice. Mr. Abdibegović savjetovao je džematlije da čuvaju porodicu i rodbinske veze, ali i da se brinu o svome džematu.

Muftija prof. dr. Nedžad Grabus se je zahvalio mr. Abdibegoviću na posjeti. Podsjetio je da je Rijaset Islamske zajednice u BiH značajno pomogao projekt  ljubljanske džamije.

U srijedu, 22. juna upriličen je prijem za mr. Nusreta Abdibegovića u uredu muftije ljubljanskog.

(www.islamska-zajednica.si)

  • 0101