Promo banner

A+ A A-

Svečano zatvorena druga manifestacija "Ramazan u Bosni"

U utorak (21.06.2016.) je završena druga po redu manifestacija "Ramazan u Bosni" koja je već prerasla i u internacionalnu.

U prediftarskom programu posljednje večeri Manifestacije učestvovali su polaznici mekteba i omladina iz medžlisa Janja i Bijeljina.

Drugi dio programa učenjem Kur'ana otvorio je hafiz Haris Čorbo. Pored njega, u programu su učestvovali članovi hora Hazreti Hamza, Rijad Gvozden, a predavač je bio Mensur ef. Pašalić, direktor Ureda za dijasporu Rijaseta IZ u BiH. On se u svom izlaganju osvrnuo na dženetske blagodati u ramazanu.

Mladi bh pozorišni i filmski glumac Rijad Gvozden je prisutne počastio sa dvije recitacije o Bosni i Hercegovini.

Svečano zatvaranje manifestacije "Ramazan u Bosni" upotpunili su članovi hora Hazreti Hamze i dječica koji su zajedno na bini pjevali pjesmu o ramazanu. Radost dječijih lica možete sami osjetiti kroz priložene fotografije.

Na samom kraju grupnim slikanjem organizatora iz Rijaseta i četiri udruženja okončana je druga po redu manifestacija "Ramazan u Bosni" koja je već dobila internacionalni karakter.

Zahvaljujemo se volonterima koji su vrijedno radili na osiguravanju tehničkih predispozicija za realizovanje Manifestacije.

Pet dana druženja na Baščaršiji

Kroz program druge manifestacije prošli su djeca i omladina iz Bratunca, Bosanske Dubice, Banja Luke, Janje, Bijeljine, te Hrvatske (Zagreb, Pula, Split, Gunja, Sisak, Rijeka), te pobjednici mektebskih takmičenja Rijaseta u kiraetu i općem znanju.

U programu svake večeri družili smo se sa hafizima, a ove godine to su bili: Musa Biler iz Turske, Hamza Lavić, Omer Zulić, Salahuddin Hossein i Haris Čorbo.

predavači su bili mr. Nusret ef. Abdibegović, mr. Mirza Mešić, Munib Obradović i Lejla Boškailo-Obradović, Mehmedalija Hadžić, Abdussamed Nazuf Bušatlić i Mensur ef. Pašalić. Recitacijama su se publici obratili Selma Alispahić, Benjamin Mušinović, Mirza Mušija, Rijad Gvozden, a ilahijama, kasidama i sevdalinkama prisutne su počastili horovi Ayman i Sejfullah iz Konjica, hor Hazreti Hamza, Latif Moćević i Semin Rizvić.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je izložba kaligrafija mostarskog umjetnika Muniba Obradovića koja je održana u Kuršumliji. Program manifestacije upotpunio je i štand izdavačkog centra Rijaseta IZ u BiH, El-Kalema, i štand Vispakove Zlatne džezve, najveće džezve za kahvu na svijetu iz koje su se častili posjetioci, ali i prolaznici prve večeri Manifestacije.

Voloder Sanadin

  • 11